«فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «اجتماع و تبانی»: اسم رمز انسداد فعالیت صنفی

تارنمای داوطلب: به فاصله چند روز اخبار متعددی از صدور احکام فعالان صنفی معلمان، احضار و پرونده‌سازی علیه آنان منتشر شده که نشان‌ می‌دهد دور تازه‌ای از برخوردهای امنیتی با کنشگران صنفی در حال شکل‌گیری است. احضار ۱۱ عضو کانون صنفی معلمان خوزستان به دادگاه انقلاب اهواز، صدور مجموعا ۳۴ سال حبس برای ۸ عضو انجمن صنفی معلمان فارس و احضار ۵ فعال صنفی به دادگاه انقلاب یزد از جمله اقدامات دستگاه قضایی و امنیتی برای مقابله با هرگونه کنشگری صنفی و اعتراضی معلمان است که در روزهای اخیر خبرساز شد. افزایش برخوردهای قضایی و امنیتی با فعالان صنفی معلمان در حالی صورت می‌گیرد که در میان چندین عنوان اتهامی که مبنای احضار و یا صدور حکم برای فعالان صنفی قرار می‌گیرد، اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی» فصل مشترک پرونده‌های تشکیل شده است. بر اساس جستجوهای “داوطلب” در فاصله دی ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۲ در میان چندین عنوان اتهامی که منجر به احضار و یا صدور حکم ۷ ماه تا ۱۱ سال حبس برای فعالان صنفی معلمان شده است، اتهامات «فعالیت تبلیغ علیه نظام» و یا «اجتماعی و تبانی» برای بیش از ۴۰ تن از آنها ثبت شده است. اتهاماتی که به اسم رمزی برای انسداد هرچه بیشتر فضای فعالیت صنفی تبدیل شده و عموما فعالان تشکل‌ها و کانون‌های صنفی را به عنوان سرشاخه‌های اصلی بدنه صنفی معلمان هدف قرار می‌دهد.

ماده ۵۰۰ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ اتهام تبلیغ علیه نظام را چنین تعریف می‌کند : «هر کس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروه ها و سازمان های مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی نماید به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.» و ماده ۶۱۰ قانون مجازات اسلامی عنوان داشته است که «هرگاه دو نفر یا بیشتر اجتماع و تبانی بنمایند که جرایمی بر ضد امنیت داخلی یا خارجه کشور مرتکب شوند یا وسایل ارتکاب آن را فراهم نمایند در صورتی که عنوان محارب بر آنان صادق نباشد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهند شد.»

فارغ از اینکه هر نظامی با ممنوعیت نقد خود، به خود و به شهروندانش آسیب می‌زند؛ فعالان صنفی که با این اتهام مواجه می‌شوند، عموما از اعضای تشکل‌ها و کانون‌هایی هستند که سازوکار فعالیت آنها در قوانین نظام جمهوری اسلامی پیش‌بینی شده اما حاکمیت علی‌رغم قوانین داخلی و تعهدات بین‌المللی از فعالیت آزادانه آنها جلوگیری کرده و با کارشکنی در تمدید مجوز فعالیت و یا عدم صدور مجوز برگزاری مجامع عمومی، در مسیر فعالیت آنها اخلال ایجاد می‌کند.

روند پرونده‌سازی برای فعالان صنفی با اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» در حالی ادامه دارد که در دی ماه ۱۴۰۱، دیوان عالی کشور حکم یک سال حبس برای یک فعال صنفی به نام «احمد نقوی» با اتهام تبلیغ علیه نظام را نقض کرد. شعبه نهم دیوان عالی کشور ضمن پذیرش اعاده دادرسی احمد نقوی از معلمان کنشگر ابهر در رای صادره اذعان داشته ا که «اعتراض صنفی، معیشتی و اقتصادی در تجمعات معلمان ولو با زبان تند و گزنده، تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی تلقی نمی‌شود» و «مالا تعیین مجازات نیز برای فعل مزبور وجاهت نداشته» بنابراین درخواست اعاده دادرسی قابل پذیرش است.

با وجود چنین اعمال نظری از سوی دیوان عالی کشور، روند مراجع امنیتی و قضایی در احضار و صدور احکام بدوی برای فعالان صنفی کماکان مبتنی بر همان اتهامات نخ‌نمای قبلی است. این در حالیست که به نظر می‌رسد در پی تعدد احضارهای دسته‌جمعی و صدور احکام فله‌ای، ضرورت اعاده دادرسی باید در دستور کار فعالان صنفی و وکلای منتخب آنان قرار گیرد تا در نهایت اتهاماتی چون «فعالیت تبلیغی علیه نظام» یا «اجتماع و تبانی» تنها به دلیل شرکت یک تجمع اعتراضی یا اظهارنظر در خصوص بی‌عدالتی‌های حاکم بر فضای آموزشی کشور و یا مواردی شبیه به این، دامنگیر فعالان صنفی نشود.

در جدول زیر اطلاعات مربوط به آندسته از اعضای فعال کانون‌ها و انجمن‌های صنفی که در فاصله دی ماه ۱۴۰۱ تا خرداد ماه ۱۴۰۲ با «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و یا «اجتماع و تبانی» به دادگاه احضار شده، بازداشت شده‌اند و یا با صدور حکم روانه زندان شده‌اند، آمده است. لازم به ذکر است که این اطلاعات با مراجعه به گزارش‌های منتشر شده در کانال شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران بدست آمده است و با در نظر گرفتن محدودیت جمع‌آوری اطلاعات ممکن است تعداد فعالان صنفی که با اتهام «تبلیغ علیه نظام» یا«اجتماع و تبانی» هدف پرونده‌سازی نهادهای امنیتی و قضایی قرار گرفته باشند، بیش از این تعداد باشد. ضمن اینکه در بسیاری از موارد اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی» در کنار سایر عناوین اتهامی قرار گرفته است.

بر اساس جستجوهای “داوطلب” در فاصله دی ۱۴۰۱ تا خرداد ۱۴۰۲ اسامی معلمانی که بدلیل فعالیت صنفی، احضار ، بازداشت یا به زندان محکوم شده اند، بشرح زیر است:

مشخصات فعال صنفی شهر/استان شرح وضعیت
حمید جعفری نصرآبادی کاشان معلم، نویسنده و مربی فوتبال در دادگاه عمومی به ۳ سال حبس و در دادگاه انقلاب به ۱۵ ماه و یک روز حبس به اتهام توهین به رهبری، ۷ ماه و یک روز حبس به اتهام تبلیغ علیه نظام، ۲ سال ممنوع الخروجی، انفصال از خدمت و محرومیت از خدمات عمومی محکوم شد. او به جرم نوشتن و انتشار مطلب در فضای مجازی در مجموع به نزدیک به ۵ سال حبس محکوم شده است.
علی‌حسین شمایلی کرمانشاه معلم کُرد اداره آموزش و پرورش شهرستان سنقر و کلیایی از توابع استان کرمانشاه، با اتهامات “تبلیغ علیه نظام و تحریک و اغوا مردم” در مجموع به ١١ سال و ١٠ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
کیومرث واعظی کرمانشاه معلم کُرد اداره آموزش و پرورش شهرستان سنقر و کلیایی از توابع استان کرمانشاه، با اتهامات “تبلیغ علیه نظام و تحریک و اغوا مردم” در مجموع به ١١ سال و ١٠ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
محمدعلی عربی بیجار در پی احضار، بازجویی و پروندەسازی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بیجار، علیه فعالان صنفی این شهرستان،این عضو کانون صنفی فرهنگیان بیجار در روز ۲۴ دی ۱۴۰۱ پس از مراجعه به دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بیجار به اتهام «تبلیغ علیه نظام» بازداشت و روانه زندان شد.
محمد فرزان بیجار در پی احضار، بازجویی و پروندەسازی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بیجار، علیه فعالان صنفی این شهرستان،این عضو کانون صنفی فرهنگیان بیجار در روز ۲۴ دی ۱۴۰۱ پس از مراجعه به دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان بیجار به اتهام «تبلیغ علیه نظام» بازداشت و روانه زندان شد.
سارا سیاهپور البرز در تاریخ بیست‌وششم دی‌ماه، این احکام را از سوی دادگاه انقلاب برای این فعال صنفی صادر شد: ، پنج سال زندان به اتهام اجتماع و تبانی، یک سال زندان، برای فعالیت تبلیغی علیه نظام  و محکومیت تکمیلی، دو سال ممنوع الخروج از کشور، دو سال ممنوعیت عضویت در احزاب، گروهها و دستجات سیاسی و فعالیت در فضای مجازی
انوش عادلی گیلان شعبه ۱۸ دادگاه تجدید نظر استان گیلان با تایید رای شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت این فعال صنفی را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد
عزیز قاسم‌زاده گیلان شعبه ۱۸ دادگاه تجدید نظر استان گیلان با تایید رای شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت این فعال صنفی را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد
محمود صدیقی‌پور گیلان شعبه ۱۸ دادگاه تجدید نظر استان گیلان با تایید رای شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت این فعال صنفی را به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم کرد
صلاح آزادی مریوان از اعضای انجمن صنفی فرهنگیان شهرستان مریوان به اتهام تبلیغ علیه نظام به یک سال زندان محکوم شد
سیوان سلیمان، مریوان روز ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ به اتهام تبلیغ علیه نظام توسط نیروهای لباس شخصی بازداشت شد و سپس به قید وثیقه آزاد شد. اما روز 29 بهمن برای آخرین دفاع به دادسرای مریوان احضار شد
تحسین مصطفی مریوان روز ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ به اتهام تبلیغ علیه نظام توسط نیروهای لباس شخصی بازداشت شد و سپس به قید وثیقه آزاد شد. اما روز 29 بهمن برای آخرین دفاع به دادسرای مریوان احضار شد
آرام محمدی مریوان روز ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ به اتهام تبلیغ علیه نظام توسط نیروهای لباس شخصی بازداشت شد و سپس به قید وثیقه آزاد شد. اما روز 29 بهمن برای آخرین دفاع به دادسرای مریوان احضار شد
آرام قادری مریوان روز ۲۶ خرداد ۱۴۰۱ به اتهام تبلیغ علیه نظام توسط نیروهای لباس شخصی بازداشت شد و سپس به قید وثیقه آزاد شد. اما روز 29 بهمن برای آخرین دفاع به دادسرای مریوان احضار شد
اسماعیل خدایاری قزوین معلم زبان انگلیسی خرمدشت قزوین، توسط هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری، به اتهام تبلیغ علیه نظام به بازنشستگی اجباری با تقلیل یک گروه محکوم شد. او پیشتر حکم انفصال موقت از خدمت دریافت کرده بود.
پیروز نامی خوزستان دبیر کانون صنفی معلمان خوزستان در طول شش ماهه گذشته دست کم دوبار به دادگاه انقلاب اهواز احضار شده است. پیروز نامی پیش از این به یک سال حبس تعزیری قطعی بابت تبلیغ علیه نظام محکوم شده و آموزش و پرورش نیز سه ماه انفصال از خدمت و حذف رتبه بندی را برای او اعمال نموده است.
زهره بختیاری خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
شهریار شیروانی خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
عماد رفیعی نژاد خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
علی کروشاتی خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
کوکب بداغی پگاه خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز / دست کم دو بار در اسفند 1401 و خرداد 1402 به دادگاه احضار شده است.
معین زرگانی خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
اقبال تامرادی خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
صادق ناصری خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
بهنیا بهمنی‌نژاد خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
سیامک چهرازی خوزستان احضار به دادگاه انقلاب اهواز
شعبان محمدی مریوان عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنفی معلمان مریوان با اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی و توهین به مقامات و مامورین و عضویت در جمعیت‌های معارض کشور به 5 سال زندان محکوم شد
محمود بهشتی لنگرودی گیلان در اسفند ماه 1401 با اتهام تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری، به دادگستری شهرستان لنگرود احضار شد.
احمد علیزاده آبدانان ایلام 25 اسفند ماه 1401 حکم این فعال صنفی صادر شد. به جرم شرکت در تحصنهای صنفی، تشکیل دسته و گروه بیشتر از دو نفر به ۶سال و یک روز حبس تعزیری و به جرم تبلیغ علیه نظام به ۷ ماه و شانزده روز حبس تعزیری و دو سال انفصال از خدمت و دو سال تبعید به شهر فنوج از توابع استان سیستان و بلوچستان ومنع از فعالیت در فضای مجازی.
محمد حبیبی تهران سخنگوی کانون صنفی معلمان ایران (تهران) به اتهام تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور 16 فروردین ماه 1402 بازداشت و اواخر اردیبهشت آزاد شد.
حمید مجیری خمینی‌شهر دبیر ریاضی شهرستان خمینی شهر ، بیستم مهر ۱۴۰۱ در محل کار دستگیر و به هفت ماه زندان محکوم شد. پس از پایان دوران محکومیت و آزاد شدن هم زمان حکم سه ماه تعلیق از خدمت و رای صادره از تخلفات اداری به نامبرده ابلاغ شد. اتهامات او تبلیغ علیه نظام، حمایت از جنبش زن زندگی آزادی، تشویق دانش‌آموزان به پاره کرده عکس رهبر از کتاب‌های درسی است.
روح‌الله مردانی البرز احضار به دادگاه انقلاب کرج به اتهام تبلیغ علیه نظام در فروردین 1402
طاهره نقی‌ئی تهران دبیرکل سازمان معلمان ایران است که به اتهام اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی و خارجی و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی در دادسرای عمومی و انقلاب تهران برای او پرونده تشکیل شده است.
اصغر امیر‌زادگان فارس از اعضای هیات مدیره انجمن صنفی معلمان فارس، در خرداد 1402 با اتهام تبلیغ علیه نظام، برای گذراندن ۸ ماه حبس، به زندان فیروزآباد منتقل شد.
زینب همرنگ سیدبگلو تهران این معلم بازنشسته خرداد1402 با اتهام “اجتماع و تبانی” به ۵ سال حبس محکوم شد.
جعفر ابراهیمی شهریار اتهامات این بازرس شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران توسط هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری اواخر اردیبهشت 1402 ابلاغ شد. غیبت غیرموجه و متوالی از تاریخ ۱۴۰۱/۲/۱۱ تاکنون و شرکت در تحصن غیر قانونی، برای تحصیل مقاصد غیرقانونی خود از طریق شرکت در اجتماع و تبانی به قصد امنیت کشور و فعالیت تبلیغی علیه نظام متهم شده است . این
عبدالرزاق امیری فارس این عضو انحمن صنفی معلمان فارس در خرداد 1402 و در دادگاه بدوی به اتهام اجتماع و تبانی به دو سال حبس با پابند محکوم شد
زهرا اسفندیاری فارس این عضو انحمن صنفی معلمان فارس در خرداد 1402 و در دادگاه بدوی به اتهام اجتماع و تبانی به دو سال حبس با پابند محکوم شد
ایرج رهنما فارس این عضو انحمن صنفی معلمان فارس در خرداد 1402 و در دادگاه بدوی به اتهام اجتماع و تبانی به 5 سال حبس محکوم شد
افشین رزمجویی فارس این عضو انحمن صنفی معلمان فارس در خرداد 1402 و در دادگاه بدوی به اتهام اجتماع و تبانی به 5 سال حبس محکوم شد
مژگان باقری فارس این عضو انحمن صنفی معلمان فارس در خرداد 1402 و در دادگاه بدوی به اتهام اجتماع و تبانی به 5 سال حبس محکوم شد
غلامرضا غلامی فارس این عضو انحمن صنفی معلمان فارس در خرداد 1402 و در دادگاه بدوی به اتهام اجتماع و تبانی به 5 سال حبس محکوم شد
محمدعلی زحمتکش فارس این عضو انحمن صنفی معلمان فارس در خرداد 1402 و در دادگاه بدوی به اتهام اجتماع و تبانی به 5 سال حبس محکوم شد

اینجا را هم نگاه کنید

مطالبات و دلایل اعتراض کارگران

تابستان و پاییز ۱۴۰۳: مطالبات و دلایل اعتراض کارگران

در بخش دوم از گزارش «شناسایی کانون‌های بحران کارگری در ایران» به تشریح مطالبات سایر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.