تارنمای داوطلب – روز پس از اعلام خبر خلع ید مالک بخش خصوصی در نیشکر هفتتپه، حالا کارگران این شرکت دوباره اعتراضات خود را از سر گرفتهاند. بنابر اعلام منابع کارگری سه شنبه یازدهم خردادماه، جمعی از کارگران نیشکر هفت تپه روبروی دفتر مدیریت این شرکت تجمع اعتراضی برپا کردند. کارگران به وضعیت حقآبه و به خطر افتادن امنیت شغلی و عدم پرداخت دستمزد در ماههای اخیر معترضند. به گفته آنها، بعد از اعلام خبر واگذاری نیشکر هفت تپه از بخش خصوصی به بخش دولتی، مزارع نیشکر هفت تپه با کم آبی رو برو شدهاند و کارگران با بیپولی! «انگار که میخواهند شیرینی خلع ید را به کاممان تلخ و دوباره صدای اعتراض کارگران را بلند کنند.»
معترضین میگویند طبق قرارداد، دهم هر ماه میبایست دستمزد کارگران پرداخت شود، اما تا امروز که بیش از هفتاد روز از سال جدید (۱۴۰۰) گذشته است هنوز هیچ حقوقی به عنوان دستمزد به کارگران پرداخت نشده است .به گفته آنها در روزهای گذشته امور مالی شرکت به کارگران اعلام کرده که برنامهای برای پرداخت حقوق فروردین ماه به کارگران ندارد.
معترضین دلیل این کارشکنیها را به مدیرعامل سابق و عوامل او نسبت میدهند و برخی از آنان بر این باورند که این مجموعه مدیریتی با وجود اعلام خلع ید همچنان از رانت و قدرت خود برای کنترل وضعیت فعالیت این شرکت استفاده میکند و این امر را بدون حمایتهای آشکار و پنهان نهادهای دولتی، امنیتی و حکومتی ممکن نمیدانند.
فاجعه در کمین مزارع نیشکر
به گفته کارگران معترض ، از اواخر زمستان هر سال رایزنی ها برای تامین آب مزارع و پرداختی ها و تامین حقآبه شرکت ها با سازمانهای دولتی انجام میگیرد و در جلسات رسمی با مدیران شهرستان این موضوع حل و فصل میشود. به گونهای که حداقل در دوماهه اول پس از بهار، مزارع نیشکر دو نوبت آب به همراه یک نوبت کود دریافت میکنند. این در حالیست که امسال این آبدهی انجام نشده و ممکن است در سال جدید زراعی به دلیل عدم شروع بهرهبرداری به موقع، مزارع نیشکر با آسیب جدی مواجه شوند.
به گفته آنها کارفرمای بخش خصوصی با این کارشکنی، عامل یک فاجعه در هفتتپه شده و از بین رفتن محصول نیشکر امسال از تبعات این فاجعه است. آنها «بدهیهای گزاف به ارگانهای دولتی، عدم تامین حق آبه سالانه مورد نیاز، عدم بازسازی و تعمیر زیرساخت های شرکت از جمله کانال های آبرسانی و اکنون عدم وجود برنامه جهت برون رفت از یک فاجعه » را دلایلی بر صحت ادعای خود میدانند.
در همین رابطه فعالان و نمایندگان کارگران در هفتتپه، چند روز پیش با صدور بیانیهای از پیگیریهای انجام شده در خصوص رفع مشکل کمبود آب مزارع و تعیین تکلیف کارگران، خبر دادند. در این بیانیه آمده بود: « بعد اعلام خبر خلع ید متاسفانه همانگونه که پیش بینی میشد با چالشهایی مواجه شدهایم که در صدر این چالشهای مشکوک، مسئله کم آبی مزارع و تعلل در تعیین تکلیف وضعیت شرکت است. در همین راستا از بدو مواجهه با این چالشها پیگیریهای لازم در دستور کار فعالین قرار گرفت و در هفتههای گذشته جلسات متعددی با قوه قضاییه، مجلس و وزارت نیرو برگزار شد و بطور جدی مسئله کم آبی و تعیین تکلیف وضعیت شرکت که بسیار حیاتی است، مورد بررسی و پیگیری قرار گرفت. در همین رابطه از طرف تمامی این نهادها قولهای مساعدی داده شده که متاسفانه تاکنون منجر به اقدام عملی نشده است. لذا تا حصول نتیجه مطلوب با پشتکار و حمایت کارگران پیگیری ها ادامه خواهد داشت و اعلام میکنیم که می بایست هرچه سریعتر مسائل هفت تپه بویژه مسئله آب مورد نیاز مزارع نیشکر تامین شود و در صورت تعلل هر یک از نهادهای ذی صلاح بویژه وزارت نیرو که داعیه حمایت از تولید را دارند، عواقب آن به عهده ایشان است.»
سوءاستفاده تبلیغاتی کاندیداها از مطالبات کارگران
با تداوم بحران در نیشکر هفتتپه؛ این روزها در محافل کارگری، مسئله تاخیر در اعلام نهایی خبر خلع ید و بهرهبرداری سیاسی برخی جریانها از مطالبات صنفی کارگران این شرکت، جدیتر از قبل مطرح میشود.
اعلام خبر خلع ید مالک بخش خصوصی از نیشکر هفتتپه، آنهم درست چند روز مانده به اعلام کاندیداتوری «ابراهیم رئيسی» برای انتخابات ریاست جمهوری، یکی از آن مواردی است که حالا برخی از فعالان کارگری این مجتمع در پیامها و گفتگوهای خود از آن به عنوان نوعی بهرهبرداری سیاسی از مطالبات صنفی کارگران، یاد میکنند.
در گروههای تلگرامی منتسب به کارگران نیشکر هفت تپه، پیامهایی با مضمون سوءاستفاده تبلیغاتی«ابراهیم رئيسی» رئيس دستگاه قضا از اعلام موضوع خلع ید مالک هفت تپه رد و بدل میشود که نشاندهنده هوشمندی برخی از کارگران این شرکت در مقابله با هرگونه بهرهبرداری سیاسی از مطالبات صنفی کارگران هفت تپه است. در یکی از این پیامها با اشاره به اینکه چرا حقآبه هفت تپه تامین نمیشود؟ آمده است:« ای کسانی که برنامه های تبلیغاتی انتخاباتی دارید و ادعا می کنید و وعده میدهید، چرا حق آبه هفت تپه را نمیدهید؟ آیا این سیاست، جبران خلعید از اسدبیگی است؟ آقای رییسی به گفته سخنگوی شما، خلع ید از دی ماه انجام شده ولی شما در اردیبهشت اعلام کردهاید! آیا این صرفا برای استفاده تبلیغاتی از نام هفتتپه به سود خود در انتخابات پیش رو بوده؟» نمایندگان مجلس که در ماههای گذشته بارها به ادعای خود برای پیگیری وضعیت کارگران به نیشکر هفتتپه رفته و در میان معترضین حاضر شده بودند، هدف بعدی این اعتراضات هستند. «آقایان مجلس نشین؛ سید نظام موسوی، احمد نادری، کعب عمیر… آیا زمین های خشک نیشکر هفت تپه را نمی بینید؟ خبر ندارید؟ چرا حق آبه هفت تپه را تامین نمیکنید؟! فقط عکس یادگاری گرفتن در هفت تپه کافیه؟! چشمانتان را باز کنید، محصول امسال در اثر بی آبی در حال از بین رفتن است. اگر در چند روز آینده آب به مزارع نرسد، امسال محصولی برای برداشت نخواهیم داشت.»
این پیامها در حالی رد وبدل میشود که از روزهای آغازین شروع تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری، ستاد انتخاباتی ابراهیم رئیسی تلاش کرده با ایجاد کانالهای و گروههای ستادی و رسانهای از ظرفیت برخی گروههای کارگری برای ایجاد یک پایگاه اجتماعی با هدف جلب آرای بیشتر به نفع این کاندیدا استفاده کند. برگزاری نشست رسانهای از سوی ستاد رئیسی با حضور نمایندگان مجلس حامی او و فعالان کارگری نیشکر هفتتپه و شرکت هپکو همچون محمد خنیفر، مسلم چشمه خاور و امیر میرناصری، از جمله این اقدامات در روزهای گذشته بوده است.