به گزارش داوطلب؛ منابع خبری میگویند اعتراضات صنفی کارگران رسمی صنایع نفت و گاز پارس که از چندی پیش با مطالبه اجرای ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات کارکنان وزارت نفت در جریان بود، وارد فاز تازهای از کنشهای اعتراضی از جمله “خودداری از گزارش دهی روزانه” و “اعتصاب غذا” شده است.
شورای سازماندهی کارگران پیمانی نفت که گزارشهای پیرامون این اعتراضات را در صفحه تلگرامی خود منتشر میکند، برای نخستین بار روز پانزدهم آبان ماه خبر داد که کارگران رسمی شرکت نفت و گاز پارس شاغل در سی و هفت سکوی گازی در منطقه پارس جنوبی؛ چند روزی است که در اعتراض به عدم اجرای ماده ده، عدم اصلاح جداول بدو استخدام و پاسخ نگرفتن سایر مطالبات خود گزارشهای روزانه میزان استخراج و تولید این سکوها و همچنین فرم های دستور کار تعمیرات را به مقامات بالاتر ارسال نمیکنند.
در ادامه این گزارش با اشاره به اینکه “هر کدام از این سکوها روزانه چیزی حدود بیست و هشت میلیون متر مکعب گاز و میعانات گازی تولید میکنند” در خصوص اهمیت موضوع گزارش دهی روزانه این سکوها آمده است: برابر مقررات کاری می بایست به طور روزانه میزان تولید مستقیما از هر سکو به مدیران گزارش تا بر اساس آن وزارتخانه برای مصارف شهری در استانها، کارخانجات و خوراک صنایع برنامهریزی کند. عدم ارسال این گزارشها وزارت نفت را با مشکلات جدی مواجه میکند.”
اما واکنش کارگران رسمی نفت و گاز به این کنش اعتراضی محدود نماند و این کارگران از شانزده آبان ماه نیز در ادامه روند مطالبهگری خود، اعلام کردند که در همه واحدها از دریافت غذای روزانه محل کار خودداری خواهند کرد.
در این اعتصاب غذا که از دوشنبه ۱۶ آبان ماه در جریان است؛ کارگران معترض مطالبات خود را روی کاغذی نوشته و درون بشقابها یا میزهای،سالنهای غذاخوری قرار دادهاند. “عدم اجرای ماده ۱۰، مساویست با اعتصابات گسترده صنعت نفت”، “ما کارمندان رسمی سکوهای نفتی نسبت به عدم اجرای حکم ماده ۱۰ معترض هستیم”، “ماده ۱۰ و ترمیم حقوق اجرا نشود، اعتصاب بیادماندنی گام بعدیست” از جمله پیامهایی است که به عنوان مطالبه روی کاغذها نوشته شده است.
مطالبه کارگران چیست
کارگران رسمی صنایع نفت و گاز، تاخیر بیش از ده ساله در اجرایی شدن قانون را آنهم در شرایطی که مصوبه افزایش حقوق نیروهای مسلح یک ساعته در مجلس تصویب میشود، قابل توجیه نمیدانند.
ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات کارکنان وزارت نفت پس از ده سال از تصویب آن هنوز اجرا نشده است و اعتراضات این کارکنان در طول چند سال گذشته نسبت به عدم اجرای این قانون تنها با وعده و وعیدهای مسئولین پاسخ گرفته است.
در ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت که در تاریخ نوزدهم اردیبهشت ماه سال ۹۱ به تصویب رسیده، آمده است: نظامهای اداری و استخدامی و پرداخت حقوق و مزایای آن دسته از کارکنان شرکتهای تابعه وزارت نفت که در واحدهای عملیاتی و تخصصی شاغل هستند با رویکرد تقویت رقابتپذیری و سرعت بخشیدن به بهرهبرداری از میادین مشترک و حفظ نیروی انسانی متخصص تابع آییننامه خاصی است که بدون الزام به رعایت قانون مدیریت خدمات کشوری با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوطه و با پیشنهاد وزارت نفت و تأیید معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیسجمهور تهیه میشود و حداکثر ظرف شش ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون به تصویب رئیسجمهور میرسد.
از این رو، طبق این تأکید قانونی قرار شد تا اصلاح روند پرداخت حقوق و مزایا به کارکنان مناطق عملیاتی با تصویب آییننامهای، به اجرا برسد. پیرو آن در تاریخ چهارم آذرماه سال ۹۴، آیین نامه نظامهای اداری و استخدامی کارکنان صنعت نفت به تأیید رئیسجمهور رسیده و جهت اجرا به وزارت نفت ابلاغ شد.
این ماده قانونی، تعیین افزایش حقوق کارکنان عملیاتی وزارت نفت را از چارچوب قانون مدیریت خدمات کشوری مستثنی میکند و اجرای آن میتواند تأثیر چشمگیری بر دستمزد این کارکنان داشته باشد.
با استناد به این ماده قانونی و چنانکه در برخی گزارشها هم تصریح شده، به نظر میرسد
کارکنان و کارگران غیررسمی و پیمانکاری مناطق نفتی که تعدادشان بسیار بیشتر از کارکنان رسمی است نیز شامل مزایای اجرای این قانون خواهند شد. با وجود این، تاکنون اقدامی با هدف درخواست اجرای این ماده قانونی از سوی کارگران غیررسمی و پیمانی که شرایط ناامن شغلی و مزدی را تجربه میکنند صورت نگرفته است، اما کارکنان رسمی وزارت نفت با استناد به مواد آیین نامه نظامهای اداری و استخدامی کارکنان صنعت نفت، مدتهاست پیگیر افزایش حقوق و مزایای خود هستند.
تهدید تلویحی کارگران معترض
بر اساس گزارشهای منتشر شده در روزهای اخیر، با وجود فشارهای زیاد و تهدیدات مکرر از سویی و وعدههای مدیران نفتی از سوی دیگر، اعتراضات و اعتصاب در واحدهای عملیاتی پالایشگاه پنجم پارس جنوبی،منطقه عملیاتی دالان،شرکت نفت و گاز اروندان، دکل های شرکت ملی حفاری و شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجری، نفت و گاز زاگرس و چندین دکل حفاری در جریان است.
شورای سازماندهی در خبری اعلام کرده که این حرکت نمادین اعتراضی مدیریت شرکت نفت و گاز پارس در اطلاعیههایی اعلام کرده است که چنین اقداماتی باعث سوء استفاده معاندین نظام و شبکههای بیگانه خواهد بود و تهدید کرده است که انتشار هرگونه پیامی با محتوای تشویق به اعتصاب و اخلال در فرآیند تولید نفت و گاز با برخوردهای قانونی مواجه خواهد شد