به گزارش داوطلب؛ صبح امروز شنبه ۲۰ آذرماه ۱۴۰۰، معلمان در برخی مدارس کشور در اعتراض به بیتوجهی به مطالبات خود، اعتصاب کردند. این اعتراض سراسری با مطالبه اجرای طرح رتبهبندی معلمان شاغل مطابق با حداقل هشتاد درصد حقوق هیات علمی دانشگاه و همسانسازی حقوق معلمان بازنشسته مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری و به دعوت شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان و در پی بیتوجهی به تجمعات ادامهدار معلمان در ماههای اخیر صورت گرفته است. گرچه هنوز از تعداد معلمان شرکتکننده در این اعتصاب صنفی خبری در دست نیست اما تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد در استانهای کردستان، فارس و قزوین تعداد بیشتری از معلمان به جمع اعتصابیون پیوستهاند.
اعتراضات صنفی معلمان در حالی انجام شده که قرار است نمایندگان مجلس روز یکشنبه (فردا) به بررسی لایحه نظام رتبهبندی معلمان بپردازند. در حالیکه گفته میشود دولت برای اجرا و تحقق طرح رتبه بندی معلمان، حداقل به ۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، در اواسط آبان ماه سال جاری؛ مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه از اختصاص ۲۵ هزار میلیارد تومان برای اجرای رتبه بندی معلمان خبر داد و گفت که حداکثر تا ۴۵ روز آینده طرح رتبه بندی معلمان نهایی میشود. حالا معلمان معترض میگویند این ۲۵ میلیاردتومان حداقل بودجهای است که برای اجرای این طرح اختصاص داده شده و دولت با این بودجه توانایی لازم برای افزایش دستمزد معلمان را نخواهد داشت.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ضمن اینکه در فراخوانی از معلمان خواسته بود با برگزاری اعتصاب سراسری در روزهای شنبه و یکشنبه ۲۰ و ۲۱ آذرماه به شیوه رسیدگی به مطالبات صنفی خود اعتراض کنند؛ با اشاره به اینکه تنها ۱۲.۵ هزار میلیارد تومان از بودجه در نظر گرفته شده صرف رتبهبندی معلمان خواهد شد، تاکید کرده که «اجرای کامل رتبهبندی بر اساس همترازی با حقوق اعضای هیات علمی دانشگاه نیازمند حداقل ۷۶ هزار میلیارد تومان است و اگر قرار باشد ، در شش ماه دوم اجرا شود به ۳۸ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است.»
در فراخوان شورای هماهنگی آمده است که با اختصاص این مبلغ، تنها شاهد افزایش حقوق بین یک تا سه میلیون تومان برای هر نفر خواهیم بود و تاکید کرده « این در تضاد آشکار با طرح رتبه بندی بر اساس همترازی و برنامه ششم توسعه و سند تحول بنیادین است.» شورای هماهنگی ضمن اینکه از معلمان خواسته پس از برگزاری این اعتصاب صنفی، در روز دوشنبه نیز به تجمع سراسری معلمان در مقابل ادارت آموزش و پرورش بپیوندند؛ هشدار داده که در صورت بیتوجهی مجلس به خواست معلمان و اجرای ناقص رتبهبندی، اعتراضات معلمان تداوم خواهد داشت.
شیوه برگزاری اعتصاب
با توجه به تداوم آموزش غیرحضوری در بسیاری از مدارس ایران ( در پی محدودیتهای ناشی از همهگیری کووید-۱۹ و رعایت پروتکلها) ، شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان از معلمانی که تدریس حضوری دارند خواست که در روزهای اعتصاب، ضمن حضور در مدرسه از رفتن به کلاس خودداری نموده و در دفتر مدرسه تحصن کنند و از معلمانی که تدریس مجازی دارند نیز خواست که ضمن اطلاع رسانی و توجیه دانش آموزان، در این دو روز، کلاسهای خود را در فضای مجازی تعطیل کنند. در عکسهایی که از صبح امروز توسط معلمان مدارس به اشتراک گذاشته شده و در شبکههای اجتماعی معلمان منتشر میشود؛ اعتصابکنندگان در حالی که در دفاتر مدارس نشستهاند، پلاکاردهایی را در دست گرفتهاند که منعکسکننده مطالبات صنفی آنان است.
سابقه تحصن صنفی معلمان
اعتصاب صنفی معلمان در سالهای گذشته نیز سابقه داشته و آخرین آن به دی ماه ۱۳۹۸ برمیگردد. در آن زمان؛ تعدادی از معلمان حاضر در مدارس و فرهنگیان بازنشسته در اقدامی هماهنگ روز دوم دی ماه (۲۳ دسامبر) دست به اعتراض زدند و نسبت به رفع تبعیض در میزان حقوق و دریافتیهای خود و بهبود وضعیت معیشتی تحصن کردند. آن اعتصاب صنفی نیز به دعوت شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان و در پی افزایش بحرانهای اقتصادی و اجتماعی پس از اعتراضات آبان ۹۸ شکل گرفته بود.