به گزارش داوطلب؛ درحالیکه تنها یک روز به گرامیداشت روز پرستار باقی مانده، دهها نفر از پرستاران و اعضای کادر درمان بیمارستان امام خمینی تهران در اعتراض به عدم اجرای صحیح قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری و تداوم بیعدالتی در پرداخت به کادر درمان در محوطه این بیمارستان، تجمع اعتراضی برپا کردند. شرکت کنندگان در این تجمع که با شعارهایی چون “یک عمره وعده میدن، حق ما رو نمیدن”، ” ما منتظر حقمون هستیم، هیچجا نمیریم همینجا هستیم” همراه بود، خواهان پاسخگویی مسئولین به مطالبات صنفی خود بودند.
این تجمع اعتراضی در حالی به صورت خودجوش و فاقد سازماندهی مشخصی برگزار شد که در ماههای اخیر و به خصوص در یک ماهه گذشته و با نزدیک شدن به روز پرستار، تعداد زیادی از پرستاران در گروههای مجازی با بحث و تبادل نظر پیرامون روند ناقص اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، خواهان برگزاری تجمعات صنفی و راهاندازی کارزارهایی برای پیگیری حقوق و مطالبات صنفی بودند.
فعالان پرستاری میگویند با گذشت بیش از ۱۵ سال از تصویب این قانون و با وجود ادعای مسئولان وزارتخانه پیرامون اجرای بدون تنازل مفاد آن، همچنان عدهای به دنبال آنند تا قانون تعرفهگذاری پرستاری را به صورت ناقص به حیطه اجر درآورند. این در حالیست که بخش بزرگی از جامعه پرستاری کشور در طول سه سال اخیر و در پی شیوع پاندمی کرونا، تحت ناامنترین شرایط شغلی تحت قراردادهای کوتاهمدت و شرکتی، در حالیکه کشور با کمبود جدی نیروی پرستاری در پی تغییر شغل و یا مهاجرت گروه کثیری از پرستاران روبروست؛ مشغول خدمترسانی بوده است.
با وجود تاکید و تصریح مقامات رده بالای جمهوری اسلامی مبنی بر لزوم اجرای قانون تعرفهگذاری برای کاهش نارضایتی در کادر درمان اما کمبود اعتبار بودجه، همواره بهانه اصلی وزارتخانه برای عدم اجرای تعرفهگذاری خدمات پرستاری بوده است.
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار کشور در این باره به جام جم آنلاین میگوید: حدود یک سال است که برخی تلاش میکنند، روش نامناسبی را برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری به کار بگیرند که به نوعی کاریکاتوری از تعرفه گذاری خدمات پرستاری است، زیرا چارچوب مشخصی ندارد و اگر قرار بر اجرای آن باشد پرستاران نسبت به آن اعتراض خواهند کرد.
او تاکید میکند، اگر قرار است قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری را بعد از ۱۵سال اجرا کنند، باید براساس مدلی جهانی این مهم انجام شود و دستکم مانند قانون تعرفه گذاری خدمات پزشکان باشد که اکنون در کشور اجرا میشود.
به گفته شریفی مقدم، قرار شده که تعرفه گذاری خدمات پرستاری براساس “تخت” انجام شود. اما در این رویکرد کارایی پرستاران لحاظ نمیشود و نباید فراموش کرد که تعداد تختهای بیمارستانی نیز محدود است.
دبیرکل خانه پرستار کشور درباره اینکه برخی ادعا میکنند به دلیل نبود اعتبار قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری اجرا نمیشود، نیز عنوان میکند: این ادعا درست نیست، زیرا بتازگی سقف کارانه را برای پزشکان افزایش دادهاند.
او ادامه میدهد: اخیرا به حساب برخی پرستاران مبلغی را واریز کردهاند که سبب اعتراض برخی پرستاران شده است، چون قرار بود با پرداختهایی که انجام میشود، اختلاف پرداختی بین پزشکان و پرستاران کاهش پیدا کند. اما اکنون به گونهای عمل کردهاند که اختلاف پرداخت بین پرستاران نیز جدی شده است. به همین دلیل پرستاران زیادی از این وضعیت گلایه دارند.
آن طور که دبیرکل خانه پرستار کشور توضیح میدهد: این پرداختیها به شکل محدود در برخی دانشگاههای علوم پزشکی انجام شده است و پرستاران در بخش خصوصی، نیروهای مسلح و تامین اجتماعی هنوز مبلغی دریافت نکردهاند.
احتمال تحریم روز پرستار
دبیرکل خانه پرستار کشور درباره تعداد پرستاران بیکار میگوید: جمعیت پرستاران بیکار حدود ۱۰۰هزار نفر برآورد میشود. این درحالی است که به ازای هر تخت بیمارستانی کمتر از یک پرستار در مراکز درمانی کشور مشغول به کار است.
او درباره برگزاری آزمون استخدامی برای پرستاران نیز عنوان میکند: در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ هیچ آزمونی برای استخدام پرستاران برگزار نشده است. علاوه بر این پرستاران تمدید طرحی و ۸۹ روزه نیز هنوز تعیین وضعیت نشدهاند.
دبیرکل خانه پرستار کشور با به اشاره به اینکه چنین شرایطی سبب ناراحتی جامعه پرستاری شده است، عنوان میکند: به همین دلیل غالب جامعه پرستاری کشور میگویند که در مراسم روز پرستار شرکت نمیکنند و برخی بحث تحریم روز پرستار را نیز مطرح کردهاند.