به گزارش داوطلب: بامداد دوشنبه ۱۱ مهرماه و ساعاتی پس از حمله خشونتبار نیروهای امنیتی به دانشجویان معترض در دانشگاه صنعتی شریف در تهران و در میان موج واکنشها نسبت به بروز وقایعی تلخ در پی گستردهتر شدن دامنه سرکوب معترضان در ایران؛ شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان با انتشار بیانیهای از معلمان سراسر کشور خواست تا در آستانه ۵ اکتبر (روز جهانی معلم) در همراهی با اعتراضات مردم ایران، اعتصاب کنند. این دومین بار طی دو هفته اخیر است که شورای هماهنگی بیانیه اعتصاب صادر میکند. در روزهای چهارم و ششم مهرماه نیز این شورا از معلمان خواسته بود تا ضمن اعلام حمایت و همبستگی با اعتراضات سراسری در اعتراض به بازداشت گسترده دانشآموزان و دانشجویان بازداشتشده در جریان اعتراضات اخیر، از رفتن به کلاسهای درس خودداری کنند. کانال شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان همچنین خبر داده که از آغاز اعتراضات سراسری تا به امروز دست کم هفت تن از اعضای آن توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند.
اعتصاب برای «همراهی و همبستگی»
در بیانیه اخیر شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان که علاوه بر معلمان؛ دانشآموزان و شهروندان ایرانی را مخاطب قرار داده ، با اشاره به اینکه اعتراضات صنفی معلمان در ماهها و سالهای اخیر علیه ساختار ایدئولوژیک، غیرعادلانه و کالایی شده آموزش در ایران و همچنین عدم به رسمیت شناخته شدن حق تشکلیابی مستقل؛ به تناوب در جریان بوده و در نتیجه سرکوب این اعتراضات، چندین فعال صنفی هماکنون نیز در زندان به سر میبرند، آمده است: «در روزها و هفته های اخیر سراسر ایران شاهد اعتراضات حق طلبانه و عدالتخواهانه وسیع اقشار مختلف مردم است که در واکنش به قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی به دست یکی از واحدهای گشت ارشاد تهران آغاز شد. حاکمیت این بار هم مثل همیشه به جای پاسخگویی منطقی و عاقلانه، دست به ابزار سرکوب و خشونت برد و متاسفانه تاکنون دست کم صد نفر از هموطنان عزیزمان را کشته و هزاران دختر و پسر جوان را زخمی و یا بازداشت کرده است.بسیاری از این معترضان به جان آمده، دانش آموزان و دانشجویانی هستند که همراه با میلیون ها ایرانی دیگر از خفقان تحمل ناپذیر موجود به تنگ آمدهاند و صدها تن از آنها اکنون در زندان و تحت فشار و شکنجه های روانی و جسمی به سر میبرند. متاسفانه در شامگاه روز یکشنبه نیروهای سرکوبگر با حضور در دانشگاه شریف و با سلاح به مقابله با نخبه ترین فرزندان وطن برخاستند تا به خیال خام خود صدای این جوانان حق خواه وطن را خاموش کنند.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «در اعتراض به چنین وضعیتی، مردم ایران در سطحی وسیعتر در شهرهای مختلف به میدان آمدهاند و با اتحاد هر چه بیشتر و هم صدایی در حق خواهیشان، بر خشم و خشونت حاکمیت افزودهاند. پیوستن تعداد زیادی از اساتید دانشگاه ها، معلمان، فعالان اجتماعی زندانی، بازاریان، کارگران، ورزشکاران، هنرمندان، رانندگان و کامیونداران، روزنامه نگاران، نویسندگان پیشرو و … به اعتراضات توده ای که اتحادی مبارک برای دست یابی به آرزوهای بلند و دیرین ملت ایران است، بیش از همه شکاف بین مردم و حاکمیت را به خوبی به تصویر کشیده است.»
این شورا با اشاره به اینکه «در شروع سال تحصیلی جدید بسیاری از اساتید و معلمان و همچنین جمعیت وسیعی از دانش آموزان اعلام کردهاند که تا آزادی دانش آموزان و دانشجویان زندانی و بازگشت شان به کلاس درس، از رفتن به دانشگاه و مدرسه خودداری خواهند کرد و یا در مدارس و دانشگاه ها اعتصاب میکنند» ضمن دعوت از نیروهای نظامی و انتظامی برای عمل به وظیفه ی اصلی خود یعنی «حفاظت از جان و امنیت شهروندان» و قرار گرفتن در کنار «مردم معترض و عدالتخواه»؛ در «همراهی و همبستگی» با موج وسیع اعتراضات و اعتصابات مردمی از معلمان خواسته تا همزمان با روز جهانی معلم اعتصاب کنند. در انتهای این بیانیه آمده است « به دلیل اینکه امسال 5 اکتبر «روز جهانی معلم» با یک تعطیلی سراسری در ایران همزمان شده، شورای هماهنگی تشکل های صنفی فرهنگیان ایران از معلمان و دانش آموزان میخواهد که در روز سه شنبه مورخ ۱۲ مهرماه با اعتصاب در مدرسه و خودداری از کلاس رفتن، همبستگی و همراهی خود را با همه معترضان جان به لب آمده، نسبت به بیعدالتی های حاکمیت نشان دهند.»
تلاش شورا برای احیای کنشهای جمعی معلمان
بیانیه درخواست اعتصاب شورای هماهنگی در شرایطی منتشر میشود که گزارش مستندی از میزان همراهی و استقبال بدنه معلمان و فعالان صنفی نسبت به بیانیه منتشر شده با درخواست اعتصاب در روزهای چهارم و ششم مهر ماه، در کانالهای اطلاعرسانی مجازی آن منتشر نشده است. با این حال شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان که سازماندهنده تجمعات گسترده صنفی معلمان در سالها و ماههای اخیر بوده با تکیه بر تجربه فعالیتهای تشکیلاتی خود، یک بار دیگر از معلمان خواسته تا با خودداری از رفتن به کلاسهای درس به موج اعتراضات سراسری بپیوندند. برخی از اعضای شاخص این شورا که متشکل از کانونها و انجمنهای صنفی معلمان در سراسر کشور است؛ پس از برگزاری تجمع سراسری معلمان به مناسبت اول ماه می ۲۰۲۲ (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱)، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده و هماکنون نیز در زندان به سر میبرند.
پروندهسازی، صدور احکام قضایی و حبسهای طویلالمدت برای فعالان صنفی معلمان در سالهای گذشته به رویه مسلط حاکمیت در مواجهه با اعتراضات معلمان تبدیل شده است. این روند باعث شده تا در ماههای اخیر و پس از بازداشتهای گسترده فعالان صنفی، فعالیت انجمنها و تشکلهای صنفی معلمان با رکودی مقطعی مواجه شود. این در حالیست که یکی از مطالبات اصلی معلمان در سالهای اخیر؛ یعنی اجرای طرح رتبهبندی معلمان شاغل همچنان به نتیجه مطلوب نرسیده است. خبرگزاری ایلنا روز یکشنبه ۱۰ مهر ماه در گزارشی با تیتر «معلمان منتظر اجرای رتبهبندی و صدور احکامشان هستند» به تعلل دولت در اجرای این قانون اشاره کرده و نوشته است : «رتبهبندی معلمان از اسفند ۹۹ آغاز شده و بعد از گذراندن پروسه طولانی هنوز هم به سرانجام نرسیده است. معلمان درخواست صدور هر چه سریعتر احکام خود را دارند. این به تعویق افتادنها معلمان را دچار سرخوردگی میکند.»
به نظر میرسد انباشت مطالبات صنفی برآورده نشده و گره خوردن آن به اعتراضات سراسری میتواند زمینه لازم را برای گسترده شدن مجدد اعتراضات معلمان فراهم کند. با این حال باید دید احساسات جمعی و همچنین فضای حاکم بر فعالیت تشکیلاتی در شرایط حاضر، تا چه میزان امکان کنش صنفی و مدنی هماهنگ، منسجم و موثر را برای تحت فشار قرار دادن حاکمیت در اجرای مطالبات معلمان فراهم میکند.