به گزارش داوطلب: چند هفته پس از برگزاری آخرین تجمع صنفی معلمان در اردیبهشت ماه که به بازداشت و زندانی شدن تعدادی از فعالان صنفی معلمان انجامید؛ امروز پنجشنبه ۲۶ خرداد ماه برای چهارمین بار در سال جاری، معلمان معترض به خیابانها آمدند. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در روزهای گذشته از معلمان سراسر کشور خواسته بود تا در روز پنجشنبه، در اعتراض به بازداشت گسترده فعالان صنفی معلمان و همچنین عدم تحقق مطالباتی چون رتبهبندی شاغلان و عدم همسانسازی مستمری بازنشستگان، در تهران در مقابل مجلس و در شهرستانها در مقابل ادارات آموزش و پرورش تجمع صنفی برگزار کنند. تجمع امروز اما در حالی برگزار شد که در برخی از شهرهای بزرگ از جمله تهران، شیراز و اصفهان؛ نیروهای امنیتی اجازه شکلگیری هرگونه تجمعی را از معترضین سلب کردند. همچنین بر اساس گزارشها در جریان تجمع امروز، دهها تن از معلمان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. گزارشهای امروز نشان میدهد که حاکمیت، تهاجمی کمسابقه را علیه اعتراضات میدانی معلمان، آغاز کرده و درصدد است تا با افزایش هزینه حضور در تجمعات سراسری، آن بخش از جنبش صنفی معلمان را که متکی به استراتژی مطالبهگری از طریق تجمعات خیابانی است به حاشیه ببرد. سطح مشارکت امروز بدنه معلمان در تجمعات امروز، گویای به ثمر نشستن تلاش حاکمیت برای تحقق چنین تاکتیکی است.
برگزاری تجمعات پراکنده در چند شهر کشور
معلمان امروز در شهرهای یزد، بابل، الیگودرز، کامیاران، مریوان، ساری، ملایر، سنندج، هرسین، زنجان، اردبیل، کرج، سردشت، اسلامآباد غرب، خرمآباد، آبدانان، مازندران، بیجار، کاشمر، ساری، همدان، چهارمحال و بختیاری، اندیمشک، بوکان، سقز، مریوان، کرمانشاه، رضوانشهر، اهواز و رشت تجمع همزمانی را برگزار کردند. این در حالیست که در بسیاری از شهرها از جمله رشت، تهران، قزوین، سقز و سنندج، جو شدیدا امنیتی امکان برگزاری تجمع را از معلمان سلب کرد. گزارشهای منتشر شده در کانال تلگرامی شورای هماهنگی نشان میدهد که در رشت، تجمع و راهپیمایی معلمان با خشونت و پرتاب گاز اشک آور از سوی نیروهای نظامی و امنیتی همراه بوده است.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان همچنین اعلام کرده که پس از اعلام عمومی فراخوان این شورا ، چهارشنبه ۲۵ خرداد ماه یک روزمانده به تجمع اعتراضی سراسری معلمان در سراسر کشور و پنجشنبه ۲۶ خرداد ماه وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه، به گفته آنها «سراسیمه و دست پاچه»، تعدادی از فعالان صنفی معلمان را در شهرهای مختلف بازداشت کرده تا به گفته این شورا، «به زعم خود مانع شکل گیری تجمع شوند.» گزارشهای این شورا حاکی از آن است که حداقل تاکنون بیش از ۴۰ فعال صنفی در سراسر کشور دستگیر شدهاند که به گفته این شورا در شیراز و کردستان، تعداد دستگیرشدگان بیش از سایر شهرهاست. بر اساس گزارشهای شورا، معلمان در تجمع امروز ضمن خواندن قطعنامه این شورا؛ شعارهایی در حمایت از زندانیان سیاسی و اعتراض به وضع معیشت سر میدادند.
قطعنامه شورای هماهنگی در اعتراض به برخوردهای امنیتی با معلمان
در قطعنامهای که شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان به مناسبت برگزاری این تجمع، منتشر کرده با اشاره به وعدههای ابراهیم رئیسی در جریان انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری مبنی بر رشد پنج درصدی در اقتصاد، گره نخوردن موضوع مذاکرات هستهای با معیشت مردم و ریشهکنی فقر مطلق آمده است: طولی نکشید که وعدهها فراموش و مشخص شد که سیاست «جراحی اقتصادی»، ادامهی سیاستِ دولتهای پیشین است و به جای کاهش شکاف طبقاتی و فقر، سفره ما معلمان و سایر دستمزدبگیران را هدف گرفتهاست، بهگونهای که طبقهی متوسط را با سرعتی وصف ناشدنی، به زیر خط فقر کشاندهاند.در چنین شرایطی، کارمند، کارگر، معلم شاغل و بازنشسته، توان مقابله با تورم لجامگسیخته را از دست داده و هر روز قدرت خریدشان کمتر و بهتبع سفرهشان کوچکتر میشود و بهناچار، مطالبات خود را از طریق تجمعات اعتراضی و با فریاد دادخواهی و حقطلبی در کف خیابان طلب میکنند.
در بخش دیگری از این قطعنامه آمده است: در حوزهی آموزش و پرورش، علاوه بر کاهشِ چشمگیر سهم آموزش و پرورش از درآمد ناخالص ملی، اصل سیام قانون اساسی را زیر پا گذاشته و حقوق سیزده میلیون دانشآموز را تضییع نمودهاند.
عدم اجرای همسانسازی حقوق بازنشستگان با وجود گذشت نزدیک به چهارده سال از تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری و عدم اجرای قانون رتبهبندی شاغلان از دیگر مواردی است که شورا به عنوان مطالبه جدی معلمان به آن اشاره کرده است.
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به تلاش حاکمیت برای به انحراف کشیدن ذهنیت عمومی در خصوص مطالبات معلمان آمده است: صدا و سیما، در حرکتی پیشپا افتاده و غیر قانونی، با زیر پا گذاشتنِ اصول ۳۷ و ۱۰۵ قانون اساسی و برای به انحراف کشاندن ذهنیت عموم مردم، در جهت تخریب چهرهی معلمان دست به سناریوسازیِ نخنما، زده است.دستاندر کاران، بهجای پاسخگویی و حل مشکلاتِ مبتلابه آموزش و پرورش، موجودیت خود را در گرو نابسامانیهایی خودساخته و پاک کردنِ صورت مساله میبینند. غافل از اینکه جنبش معلمان ایران، بدون هیچ نوع وابستگی داخلی و خارجی، با اصالت و حفظ استقلال، مطالبات معلمان و دانشآموزان را پیگیری کرده و خواهد کرد.
در قطعنامه شورای هماهنگی با اشاره به اینکه در جریان حرکتهای صنفی معلمان، تعدادی از آنان دستگیر شدهاند، آمده : همانطور که اطلاع دارید، اخیراً تعدادی از بهترین معلمهای این سرزمین به ناحق، بدون هیچگونه سند و صرفاً برای خاموش کردن شعلهی حقطلبی معلمان کشور، بازداشت کرده و نزدیک به دو ماه است که بدون دسترسی به وکیل، به شدیدترین شکل، تحت فشار هستند که علیه خود دست به اعتراف بزنند و به این شکل معلمان کشور را، از پیگیری مطالبات، دلسرد کنند. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، ضمن ابراز اعتراض به رویهی بازداشتها و اعمال فشار و ارعاب بر جامعهی صنفی و مطالبه گری، از متولیان امر و دست اندرکاران میخواهد که با آزاد کردن معلمان زندانی، از جامعه فرهنگیان کشور دلجویی کنند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان با تبیین زوایای جنبش معلمان ایران در طول دو دهه فعالیت خود تاکید کرده است: این جنبش برای اجرای عدالت با استفاده از ظرفیتهای داخلی و مستقل و تبیین اندیشههای علمی، عدالتخواهانه و مطالبه محور توانستهاست هزاران معلم دادخواه و کنشگر را وارد عرصهی مطالبهگری و حقخواهی کند. بیشک با زندانی کردن تعدادی از کنشگرانِ خوشنام، نمیتوان این حرکت را عقیم و ناکارآمد ساخت، بلکه بر عکس، از خاکسترِ این فشارها، تهدیدها و به حبس کشیدنها، ققنوسهای جوان، تازه نفس و با انگیزه، برخواهند خاست و این راه را تا سرمنزل مقصود ادامه خواهند داد!
ما به دولت و حاکمیت، وظایف قانونی داخلی و بین المللی را _که نسبت به آنها تعهد دادهاست_ یادآوری میکنیم و منتظر اقدامات عملی در جهت برچیده شدن تفکر سرکوبگرانه در برخورد با فعالان صنفی و سایر معترضین هستیم.ما دولتمردان و مجلسنشینان را به عقلانیت، منطق و قانون توصیه میکنیم و معتقدیم اگر خلاف این رویه عمل کنند. به مصداق شعرِ سعدی: یکی بر سرِ شاخ، بُن میبرید…
در پایان این قطعنامه با اشاره به مهمترین خواستهها و مطالبات معلمان کشور، از جمله ؛ «مختومه کردن پروندهی کنشگران صنفی و آزادی هر چه زودتر معلمان زندانی»،« اجرای کامل رتبهبندی معلمان»، «همسانسازی حقوق فرهنگیان بازنشسته»، «اجرای اصل سیام قانون اساسی»، «برچیدن آموزش پولی و جلوگیری از کالایی سازی آموزش»، آمده است: این شورا با تاسی از آرمانها، تفکرات حقخواهانه و فراگیر معلمانِ کشور و به پشتوانهی تشکلهای صنفیِ مستقل و ریشهدار، از تمام ظرفیتها و پتانسیلهای اعتراضی، برای برآورده شدن مطالبات معلمان و دانش آموزان، اقدام خواهد کرد.
بازداشت کنشگران موثر؛
استراتژی حاکمیت برای زمینگیر کردن معلمان
مروری بر روند برخورد با فعالان صنفی معلمان در یک ماهه اخیر و شناسایی چالشهای فراروی جریان مطالبهگری معلمان برای ادامه مسیر نشان میدهد که بازداشت و زندانی کردن جمعی از موثرترین کنشگران صنفی در شهرهای مختلف، استراتژی حاکمیت برای زمینگیر کردن معلمان در کنشهای خیابانی است. کاهش سطح مشارکت در پی افزایش تعداد این بازداشتها، ضمن اینکه از یک سو نشان میدهد که حاکمیت در بکار بردن این استراتژی هزینهزا برای مشارکت موثر بدنه به زعم خود به هدف زده؛ نشان دهنده این است که جریان مطالبهگری معلمان در برخی سطوح همچنان نتوانسته بر فردگرایی و وابستگی به نیروهای موثر رهایی پیدا کند. برای غلبه بر چنین چالشی، لازم است که از همه ظرفیتها برای پیشبرد مطالبات به صورت مسالمتجویانه استفاده کرد و با بازبینی استراتژیها، به تقابل موثر با تاکتیکهای تخریبی حاکمیت پرداخت. توافق بر سر منافع مشترک میان گروهها و طیفهای مختلف معلمان از کانونهای صنفی و شورای هماهنگی تا انجمنهای اسلامی و سازمان معلمان ایران و افزایش سطح مشارکت بدنه از طریق تمرکز بر اهداف اولیه و استمرار مسیری که آغاز شده؛ از جمله راهکارهاییست که خونی تازه در جریان مطالبهگری معلمان وارد خواهد کرد. در چنین شرایطی است که به نظر میرسد جنبش معلمان از قدرت لازم برای به عقب راندن حاکمیت از تهدیدهای امنیتی و ایجاد ارعاب به منظور عدم مشارکت معلمان در مطالبه حقوق صنفی خود، برخوردار خواهد شد.