تارنمای داوطلب: «موفقیت ما اقتصاد جهانی را در قرن بیست و یکم شکل خواهد داد. با هم، ما قدرت تحت فشار قرار دادن آمازون را برای پرداخت عادلانه داریم. به ما بپیوندید» این بخشی از پیام کمپین جهانی کارگران آمازون برای اعتصاب در جمعه سیاه است. اعتصابی که از روز ۲۹ نوامبر که به شلوغترین زمان خرید سال یا «جمعه سیاه» معروف است آغاز شده و قرار است تا روز دوشنبه ادامه داشته باشد. کارشناسان اقتصادی به ABC News گفتند اعتصاب میتواند منجر به تاخیر در تحویل محصولات به مشتریان شود.
به گفته اتحادیه جهانی UNI، اتحادیه ها و گروههای متحد در سراسر جهان در حال برنامه ریزی برای مشارکت بیشتر در این کمپین هستند.
مهمترین نکات درباره کمپین Make Amazon Pay
برگزارکنندگان این کمپین میگویند، مدل کسب و کار آمازون؛ حقوق کارگران، جوامع و حتی وضعیت زیست محیطی کره زمین را تحت تاثیرات منفی قرار میدهد. بنابر اطلاعات جمعآوری شده توسط این کمپین، آمازون قصد دارد سالانه ۴۶۵۰۰۰سرور جدید هوش مصنوعی پر انرژی را مستقر کند که اکثر آنها از برق تجدیدپذیر تغذیه نمیشوند. مسئلهای که منجر به ائتلاف فعالان محیط زیستی با کمپین کارگران آمازون شده است.
کمپین Make Amazon Pay از ائتلاف بیش از ۸۰ سازمان جهانی که در حوزه حقوق کارگران، حقوق بشر و محیط زیست فعال هستند، تشکیل شده و با بیش از ۴۰۰ نماینده پارلمان و ده ها هزار حامی از سراسر جهان همکاری میکند. سابقه فعالیت این کمپین به سال ۲۰۲۰ بازمیگردد که کارگران این شرکت در برخی کشورهای جهان، روز جمعه سیاه را به کارزاری علیه سیاستهای سودجویانه آمازون تبدیل کردند.
بنابر اعلام اتحادیه جهانی UNI که یک فدراسیون کارگری جهانی است و بیش از ۲۰ میلیون کارگر از ۱۵۰ کشور مختلف را نمایندگی میکند، کارگران آمازون و متحدان آنها با هدف پاسخگویی این خرده فروش آنلاین « در مورد سوء استفاده از نیروی کار، تخریب محیط زیست و تهدید دموکراسی» اقدام به سازماندهی این اعتصابات سراسری کردهاند.
این کمپین با نام ‘Make Amazon Pay’ از ۲۹ نوامبر ۲۰۲۴ تا ۲ دسامبر به مدت ۴ روز ادامه خواهد داشت و شامل اعتصابات و اعتراضات در شش قاره جهان میشود تا در شلوغ ترین روزهای خرید آنلاین سال، ضربه خود را به این غول تجارت جهان وارد کند.
کارگران آمازون میگویند؛ وقتی اعلام کردیم که قصد اعتراض داریم، مدیریت سعی کرد از راه های مختلفی جلوی ما را بگیرد. دبیر کل اتحادیه کارگران آمازون در هند در جریان تظاهراتی که روز جمعه برگزار شد، گفت: ما میخواهیم به آمازون بگوییم شما نه امروز و نه در آینده نمیتوانید ما را متوقف کنید. کارگران آمازون در سالهای اخیر اعتراضات زیادی را علیه دستمزدهای دریافتی سامان دادهاند. بهویژه زمانی که همهگیری۱۹ COVID- در سال ۲۰۲۰ تعداد سفارشهای آنلاین را افزایش داد. بر اساس بررسی سالانه تجارت خردهفروشی اداره سرشماری، فروش تجارت الکترونیک در ایالات متحده ۲۴۴.۲ میلیارد دلار – یا ۴۳٪ – در سال ۲۰۲۰، اولین سال همه گیری، افزایش یافت و از ۵۷۱.۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ به ۸۱۵.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ رسید.
کمپین Make Amazon Pay Day در سال ۲۰۲۰ توسط اتحادیه جهانی UNI و گروه جنبش چپ گرایش Progressive International راه اندازی شد. سازمان دهندگان میگویند که این کمپین در سالهای بعد گسترش یافته و امروز ائتلافی از گروه ها عدالت اقلیمی، نژادی و اقتصادی را گرد هم جمع کرده است.
بنابر اعلام Progressive International، اقداماتی که به عنوان بخشی از این کمپین انجام میشود، شامل ؛ اعتصاب در چندین انبار و برگزاری تجمعات اعتراضی در بیش از ۳۰ کشور است.
این کمپین ادعا میکند که ادامه فعالیت آمازون، کارگران، جوامع و کره زمین را تحت تاثیرات منفی قرار میدهد. برای مثال، طبق بررسیهای کمپین، «افزایش سه برابری سود شرکت آمازون در اوایل سال ۲۰۲۴ به بهای در معرض خطر قرار گرفتن جسمی و روانی صدها راننده و کارگر انبار این شرکت تمام شده است.
واکنشها به اعتصاب بزرگ کارگران آمازون
درحالیکه بیش از ۸۰ سازمان و گروه حامی از سراسر جهان به کمپین کارگری آمازون پیوستهاند، برخی شخصیتهای سیاسی نیز از این اعتراضات حمایت کردهاند.
جرمی کوربین، رهبر سابق حزب کارگر بریتانیا، نوشت: «امروز، من در کنار کارگران آمازون در بیش از ۳۰ کشور در سراسر جهان ایستادهام که با برپایی کمپین #MakeAmazonPay نسبت به حقوق از دست رفته خود معترضند.»
در همین حال، برنی سندرز سناتور آمریکایی در توئیتی به حمایت از اقدام کارگران آمازون پرداخت و نوشت: در حالی که میلیاردر آمریکایی و مالک آمازون «جف بزوس» با قایق بادبانی ۵۰۰ میلیون دلاری خود در سراسر جهان گردش میکند، کارگران آمازون در بیش از ۲۰ کشور در این جمعه سیاه قیام کرده و خواستار دستمزد عادلانه، حق تشکیل اتحادیه و تلاش برای جلوگیری تخریب محیط زیست توسط آمازون هستند. آمازون باید سهم کارگران را به طور عادلانه بپردازد و به کارگران احترام بگذارد. من در کنار آن ایستادهام.
چرا آمازون اجازه تشکیل اتحادیه را به کارگرانش نمیدهد؟
گرچه دو سال پیش کارگران انبار آمازون در ایالت استاتن آیلند، اولین اتحادیه کارگری آمازون در ایالات متحده را پس از روزها و ماهها تلاش خستگیناپذیر تشکیل دادند، اما مسیر تشکلیابی کارگران آمازون، مسیری صعبالعبور است که توسط مدیران این شرکت سد شده است.
بنابر گزارشهای منتشر شده، شرکت آمازون حدود یک میلیون و ششصد هزار کارگر در سراسر جهان دارد. این غول تجارت الکترونیک به شدت با هر گونه تلاش کارگران برای تشکیل اتحادیه در مراکز تحقق خود مبارزه میکند، چرا که معتقد است کارگر انبار یک نیروی کار غیرماهر است و باید حقوقی بیشتر از حداقل دستمزد اما تسهیلاتی بسیار کمتر از تسهیلاتی که اتحادیه ها برای آن چانهزنی میکنند، برای آنها در نظر گرفت. به عنوان مثال، آمازون رانندگانی که وظیفه تحویل کالا را بر عهده دارند، استخدام نمیکند. در عوض، از پیمانکاران مستقل یا کارگران «گیگ» از طریق پلتفرم «آمازون فلکس» استفاده میکند، یا این سرویس را از طریق شرکایی که در حوزه حمل و نقل کالا فعال هستند همچون «اینتلکام» که کارگران را استخدام میکنند، توسعه میدهد. در این مدل، گرچه آمازون میتواند اهداف خود را پیش ببرد اما کارگران در شرایط ناامن و بیثبات شغلی را به سر خواهند برد.
بیثباتی شغلی برای اغلب کارگران اقتصاد گیگ از چندین عامل ساختاری و سیستمی ناشی میشود، از جمله؛ فقدان قراردادهای کاری، تقاضای غیرقابل پیش بینی_برای مثال، رانندگان یا کارگران تحویلدهنده کالا، دورههای اوج و رکود را تجربه میکنند_، غیرشفاف بودن الگوریتمهای تقسیم وظایف در پلتفرمها، فقدان دریافت مزایایی چون مراقبت های بهداشتی، مرخصی با حقوق، یا برنامه های بازنشستگی و ابهام حقوقی در شیوه فعالیت به نحوی که بسیاری از پلتفرم های اقتصاد گیگ در منطقه خاکستری قانون کار فعالیت میکنند. این عدم اطمینان بر حقوق و امنیت شغلی کارگران تأثیر میگذارد. علاوه بر اینها، کارگران گیگ به ویژه در برابر رکود اقتصادی آسیب پذیر هستند، زیرا کاهش مخارج مصرف کننده مستقیماً بر درآمد آنها تأثیر میگذارد. بر خلاف کارگران سنتی، آنها فاقد حمایتهایی چون بیمه بیکاری هستند.
پرداختن به این چالش ها اغلب نیازمند مداخلاتی مانند الزام به انعقاد قراردادهای کار، بهبود پاسخگویی پلتفرمها و از همه مهمتر تشکیل اتحادیهها و نهادهای کارگری برای سازماندهی کارگران و پیگیری مطالبات آنها.