به گزارش داوطلب؛ اعتصاب ملی علیه طرح دولت امانوئل مکرون برای افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال، باعث کاهش عرضه برق فرانسه و اختلال در تحویل بنزین از پالایشگاه های فرانسه در سومین دور اعتصاب سراسری شد.
از اواسط ژانویه و پس از اعلام طرح دولت فرانسه برای افزایش سن بازنشستگی ، اعتصابات گستردهای(در تاریخهای ۱۹ ژانویه، ۳۱ ژانویه و هفتم فوریه) توسط اتحادیهها و سندیکاهای کارگری در سراسر کشور سازماندهی شده است. معلمان، کارمندان دولت، کارگران بخش حمل و نقل عمومی و هوایی و کارگران حوزه انرژی از جمله شرکتکنندگان در این اعتصابات هستند.
به گزارش رویترز، روز سهشنبه هفتم فوریه، سومین دور از اعتصابات سراسری با سازماندهی اتحادیه ها به کاهش عرضه برق و اختلال در تحویل بنزین از پالایشگاهها منجر شد. داده های شرکت برق EDF (EDF.PA) نشان میدهد که به دلیل کاهش عرضه در دو راکتور هسته ای و چندین نیروگاه حرارتی و آبی، کل منبع تغذیه حدود ۶.۳٪ یا ۴.۳ گیگاوات (GW) کاهش یافته است.
همچنین بنابر اعلام فرانس۲۴ در جریان راهپیماییهای روز سهشنبه، بیش از ۷۵۰ هزار نفر در سراسر فرانسه علیه اصلاحات بازنشستگی تظاهرات کردند که ۵۷ هزار نفر از آنها در پاریس بودند. در عین حال، سازماندهندگان اتحادیهها مشارکت در سراسر کشور را نزدیک به ۲ میلیون تخمین زدهاند.
در جریان تظاهرات روز سهشنبه، درگیری میان پلیس و معترضان در شهر رن در شمال غربی فرانسه به بازداشت ۱۳ نفر منجر شد.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه اصرار دارد که تغییرات پیشنهادی برای اصلاح یک سیستم رو به زوال لازم است. دولت او می خواهد از سپتامبر تا سال ۲۰۳۰ به تدریج سن بازنشستگی را سه ماه در سال افزایش دهد به این شکل مدت زمان پرداخت حق بیمه کارگران برای مدت طولانیتری افزایش خواهد یافت.
اتحادیهها – از جمله اتحادیههای میانهروعلیه اصلاحات مدنظر ماکرون متحد شدهاند و قول دادهاند تا زمانی که دولت برنامههای خود را کنار بگذارد به اعتصابها و تظاهرات ادامه خواهند داد.
آنچه تاکنون از روند اعتصابات کارگران فرانسوی علیه افزایش سن بازنشستگی میدانیم:
با آغاز اعتصاب و اعتراضات گسترده، کار بخش اعظمی از حمل و نقل، مدارس و پالایشگاه ها در فرانسه مختل شد. هشت اتحادیه بزرگ فرانسه که شامل حمل و نقل، آموزش، پلیس، مدیران اجرایی و بخش های عمومی میشود در سازماندهی این اعتصابات مشارکت دارند.
در دو اعتصاب روزهای ۱۹ و ۳۱ ژانویه و در بخش آموزش ابتدایی، نرخ اعتصاب در میان آموزگاران و دیگر کارکنان ۴۲.۳۵ درصد اعلام شده و طبق آخرین آمار، در مقطع راهنمایی نیز از هر سه معلم یک نفر دست از کار کشیده است.
اداره هوانوردی غیرنظامی فرانسه اعلام کرد که از هر پنج پرواز ورودی و خروجی فرودگاه اورلی پاریس، یک پرواز به دلیل اعتصاب کارکنان کنترل ترافیک هوایی در جریان اعتصاب ۳۱ ژانویه لغو شده است. همچنین در جریان این اعتصابات گسترده که در نتیجه آن در بخش حمل و نقل ریلی بیش از ۶۴ درصد کارکنان دست از کار کشیدهاند، تردد وسائل حمل و نقل عمومی و قطارهای بین شهری با محدودیتهای زیادی همراه شد.
بنابر اعلام پلیس فرانسه، بیش از یک میلیون و دویست هزار نفر در اعتصاب در روز سه شنبه ۳۱ ژانویه در تظاهرات شرکت کردند. برخی فعالان کارگری، اعتصاب عمومی ۳۱ ژانویه را بزرگترین اعتصاب کارگری در ۳۰ سال گذشته در فرانسه ارزیابی کرده بودند.
از جمله شعارهای تظاهرکنندگان در این اعتراضات«به دوران بازنشستگی من دست نزنید» و «نه به طرح ماکرون» است.
این اولین بار نیست که اعلام طرح افزایش سن بازنشستگی در فرانسه با مخالفت گسترده کارگران مواجه میشود. هنگامی که نیکلا سارکوزی، رئیس جمهور پیشین فرانسه، سن بازنشستگی را از ۶۰ سال در سال ۲۰۱۰ به ۶۲ سال رساند، میلیون ها نفر در اعتراض به خیابان آمدند، اما این اقدام مانع از انجام اصلاحات مدنظر او نشد.
در پارلمان فرانسه، بیش از ۲۰۰۰۰ اصلاحیه در برابر قانونگذاران قرار دارد که اکثریت قریب به اتفاق از ائتلاف چپگرای Nupes هستند. با این حال، از آنجایی که این اصلاحات در لایحه سالانه تامین اجتماعی گنجانده شده است، دولت ممکن است شانس زیادی برای تصویب آن داشته باشد.
نظرسنجی عمومی نشان میدهد که بیش از ۶۰ درصد از مردم فرانسه(شامل طیفهای چپ و راست) با این طرح ها مخالف هستند.
ائتلاف اتحادیههای کارگری بر سر مبارزه با افزایش سن بازنشستگی از نقاط عطف اعتراضات اخیر است. در فرانسه به ندرت دیده می شود که همه اتحادیه های کارگری بر سر چیزی به توافق برسند. این ائتلاف گسترده، نشاندهنده اهمیت موضوع و در الویت بودن آن برای طیفها و گروههای مختلف کارگری است.
حفظ صندوقهای بازنشستگی با دستبرد به جیب کارگران
آنچه امروز دولت فرانسه به دنبال آن است در واقع پروژهای است که در دستور کار بسیاری از کشورها قرار دارد. با افزایش سن جمعیت و کاهش نرخ زاد و ولد در سراسر جهان، بسیاری از کشورها بدنبال آنند تا با افزایش سن بازنشستگی، صندوقهای تامین اجتماعی خود را برای پاسخگویی به تعداد فزایندهای که به دنبال بازنشستگی هستند، بیمه کنند!
حداقل سن بازنشستگی در اسپانیا ۶۵ سال و بریتانیا ۶۷ سال است که قرار است در سال ۲۰۴۴ به ۶۸ سال افزایش یابد. سن بازنشستگی آلمان در حال حاضر ۶۷ سال است، اما این کشور در نظر دارد سن بازنشستگی خود را به ۷۰ سال افزایش دهد، چرا که با کاهش ذخیره صندوق های بازنشستگی روبروست.
گرچه دولتها مدعی هستند با اصلاحات برنامهریزی شده برای افزایش سن بازنشستگی به دنبال افزایش بودجه صندوقها و تضمین ارائه خدمات به مستمریبگیران در آینده هستند، اما اتحادیهها راهکارهای دیگری را برای افزایش بودجه پیشنهاد میدهند. مانند اخذ مالیات بیشتر از ثروتمندان یا افزایش سهم کارفرمایان در روند بیمه گذاری.
با ادامه جنگ در اوکراین و تاثیر آن بر افزایش قیمت انرژی و تورم در سرتاسر جهان، فعالان کارگری بر این باورند که تحرکات دولتها برای تدوین چنین طرحهایی که بیشترین فشار را به طبقه کارگر وارد میکند، افزایش خواهد یافت. فعالان کارگری در کنفدراسیون ملی کار فرانسه در گفتگو با تایم تاکید میکنند که همه اینها در پس زمینه بحران هزینه زندگی اتفاق می افتد. تورم رو به افزایشی که گفته میشود از دهه 70 بیسابقه است در کنار بحران عمومی دوران پساکرونا که فشار نزولی بر دستمزدها، درآمد و پسانداز مردم وارد کرده است، منجر به آن شده تا کارگران بیش از پیش تحت فشار قرار بگیرند. معترضین با انتقاد از طرحهای افزایش سن بازنشستگی میگویند؛ بازنشستگی باید زندگی دوم باشد، نه اتاق انتظار برای مرگ.»