به گزارش داوطلب: «امروز هیچ کامیونی از پالایشگاه نفت بندرعباس سوخت بارگیری نکرد. رسما شرکت نفت فلج شد ( آقا ما دینمون رو ادا کردیم )پیروزی با ماست.»،«ما نمیریم بار بیاریم، بچههای تیم ملی و نمایندههای مجلس رو بفرستین براتون بار بیارن»، اینها پیامهای اعلام اعتصاب برخی از رانندگان و کامیونداران در کانال مجازی اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان سراسر ایران است.
این کانال تلگرامی خبر داده که یکشنبه ششم آذر ماه، دومین روز اعتصاب سراسری کامیونداران و رانندگان سراسر ایران در جریان است. پایین بودن بیش از حد نرخ کرایهها، هزینههای سنگین استهلاک کامیونها، لاستیک و قطعات یدکی، سهمیه سوخت ناچیز و هزینه سنگین سوخت آزاد از جمله مشکلاتی است که منجر به اعتراضات کامیونداران و رانندگان باربری شده است.
گفته میشود این اعتصاب در پی فراخوانی برگزار شده که این اتحادیه اول آذرماه 1401 صادر کرده است. در بیانیه این اتحادیه آمده است: « مردم به ما لقب «سلطان جاده ها»دادند اما ما را درگیر انبوه معضلات و مشکلات کردهاند. اما چه باید کرد که بارها و بارها فریاد زدیم، اعتصاب کردیم، اعتراض کردیم اما ظاهرا آنهایی که باید بشنوند یا از اول کر به دنیا آمدهاند یا خود را به کری زدهاند. با این حال ما که نمیتوانیم در مقابل ساده ترین معضلات مان ساکت باشیم و دم برنیاوریم و بسوزیم و بسازیم. این از فتوت و جوانمردی رانندگان به دور است.
تسلیم وضع موجود شدن و باری به هر جهت گرفتن این مشکلات، یعنی در حق خودمان و خانواده هایمان ظلم کردهایم. پس به نام شرافت شغلی باید بلند شویم و حق خواهی مان را دیگر بار با اعتصاب و اعتراض خودمان به همه اعلام کنیم.»
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به پیوند اعتراضات صنفی با اعتراضات سراسری جاری در ایران تصریح شده است: «ما چطور میتوانیم با این مشکلات سازش کنیم درحالی که الان تمامی مردم برای حق خواهی بلند شدهاند.گذشته از این چطور میتوانیم در برابر مظلومیت همکارانمان و سایر مردممان درکرستان و در بلوچستان در ایذه و سایر شهرهای در خون تپیده آرام باشیم! پس بیایید همراه با همه مردم فریاد اعتراض و اعتصاب و حق خواهیمان را برسانیم به این منظور ما از روز ۵ آذر در سراسر کشور اعتصاب مان را شروع میکنیم. از همه همکاران در سراسر کشور میخواهیم به این اعتصاب بپیوندند.»
این اعتصاب قرار است به مدت ۱۰ روز و تا ۱۶ آذر ماه ادامه داشته باشد.
تایید نارضایتیها از سوی مقامات صنفی
با وجود اینکه از گستردگی و میزان استقبال از این اعتصابات اطلاعی در دست نیست، اما اطلاعات بدست آمده از واکنشهای مقامات صنفی به انتشار خبر اعتصابات کامیونداران نشان میدهد که این نارضایتیها جدی است.
در همین رابطه نائب رییس کانون انجمنهای صنفی کامیونداران کشور روز گذشته پنجم آذرماه به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفته است: پیش از این یک میزان مشخصی به هر کارتی واریز میکردند و رانندگان کامیون براساس پیمایش از آن میزان سوخت استفاده میکردند و مازاد ظرفیت ابطال
و دوباره از ابتدای ماه سقف ظرفیت واریز میشد اما این سهمیه پایه تا سقف ۲۰۰۰ لیتر حذف شده و نارضایتیهایی را ایجاد کرد؛ خواسته ما برگشت این سازوکار است.
به گفته سید جلال موسوی، اولین خواسته کامیونداران از دولت بازگرداندن سهمیه پایه ۲۰۰۰ لیتر با نرخ ۳۰۰ تومان است. در حال حاضر این سهمیه پایه حذف شده است و مورد محاسبه قرار نمیگیرد به جای آن ماهانه براساس نوع کامیون و محاسباتی که پایه آن مشخص نیست، به هر کارتی بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ لیتر واریز میشود که همین مقدار هم در موعد مقرر واریز نمیشود و به طور جزیی و خرد در طول ماه به کارت سوخت رانندگان واریز میکنند.
او فروش سه برابری سوخت پایه ۶۰۰ تومانی را دلیل دیگری بر نارضایتی رانندگان عنوان کرده و گفته است که “با سوخت آزاد به طور صد درصد مخالف هستیم چراکه گازوئیل آزاد دولتی با نرخ ۶۰۰ تومان هم فساد و هم نارضایتی بین کامیونداران ایجاد کرده و میکند. شاهد آن هستیم که در برخی جایگاههای سوخت که برای ارایه سوخت آزاد در نظر گرفته شدهاند ، گازوئیل با نرخ ۶۰۰ تومانی را تا ۲۰۰۰ تومان هم به رانندگان به فروش رساندهاند. یا اینکه رانندهای کارت خود را در آن جایگاه سوخت به اجاره گذاشته است و همین موضوعات باعث گران فروشی گازوئیل ۶۰۰ تومانی شدهاست.”
با وجود تایید اصل نارضایتیها، نائب رئیس کانون انجمنهای صنفی کامیونداران، اعتصاب رانندگان کامیون را رد کرده و گفته است: هر چند که مسئولان هیچ راهکاری برای برطرف سازی مشکل سوخت رانندگان کامیون در نظر نگرفتهاند و هیچ وعدهای هم ندادند اما شرایط در تمام شهرها و استانهای کشور آرام است و هیچ کامیونداری دست به اعتصاب نزدهاست! با وجود ادعای این مقام صنفی؛ کانال تلگرامی اتحادیه تشکلهای کامیونداران از اعتصاب رانندگان در استانها و شهرهایی چون کرمانشاه، اصفهان، کرج، سقز و بندرعباس خبر داده است.
در کانال مجازی این اتحادیه اعلام شده که تا «اطلاع ثانوی هرگونه اعلام بار در گروهها ممنوع و حذف خواهد شد و در صورت تکرار، منجر به تحریم و اخراج شما از کلیه گروههای معتبر خواهد شد.»
اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان یک گروه مجازی است که از اکتبر ۲۰۱۸ و پس از اعتراضات کامیونداران در سال ۱۳۹۷ فعالیت خود را در تلگرام آغاز کرده و به نظر میرسد در قالب سازمانی و تشکیلاتی، فعالیت رسمی ندارد و هویت گردانندگان آن مشخص نیست.
انتشار اخبار و گزارشهای صوتی و تصویری پیرامون مسائل صنفی و سیاسی از جمله فعالیتهای این کانال مجازی است.
گفتنی است که اعتراض و اعتصاب سراسری کامیونداران در سال ۱۳۹۷ در دو مرحله به اجرا درآمد. بر اساس گزارشها، مرحله اول این اعتصاب از روز اول خرداد ۱۳۹۷ در ۱۶۰ شهر کشور آغاز شد و خبرهایی مبنی بر اختلال در توزیع بنزین و گازوئیل در پی عدم سوخترسانی تانکرهای حامل سوخت نیز منتشر شد. برخی از رانندگان با نصب پلاکاردهای بزرگ در جلو کامیون خود به «گران شدن عوارض و لوازم یدکی» در عین «ثابت ماندن کرایه بار» اعتراض کردند.
موج دوم اعتصاب سراسری کامیونداران نیز از روز اول مهر ۱۳۹۷ و در پی برآورده نشدن خواستهای آنان برگزار شد که با برخوردهای امنیتی و قضایی با رانندگان معترض همراه شد. با این حال در نتیجه این اعتراضات که حمایتهای جهانی و منطقهای زیادی را به دنبال داشت،دولت با یکی از مهمترین درخواستهای کامیونداران موافقت کرد و در دویستونهمین نشست شورایعالی هماهنگی ترابری کشور، محاسبه کرایه بر پایه تن-کیلومتر تصویب شد. حال باید دید، کامیونداران باز هم میتوانند با استفاده از فشار حاکم بر دولت و همگام با اعتراضات سراسری و صنفی برگزار شده در برخی مجتمعها، گامی به پیش در جهت تحقق مطالبات صنفی خود بردارند.