تکرار حوادث کار در معادن خصوصی: ریزش آوار جان دو کارگر را گرفت

به گزارش داوطلب ؛ در  ساعت ۱۹ و ۳۰ دقیقه شب گذشته (دوشنبه ۹ آبان ماه) بر اثر حادثه ریزش سقف در تونل شماره ۱۲ و۱۴ معدن زغال سنگ پابدانا از معادن زغال سنگ کرمان، پنج کارگر دچار حادثه شدند.

به نقل از خبرگزاری کار ایران (ایلنا) ؛ عملیات امداد تا ساعت سه بامداد دوشنبه ادامه داشت و در نهایت از پنج کارگر حادثه‌دیده، سه تن مجروح و دو کارگر دیگر جان باختند. گفته می‌شود علت این حادثه از سوی کارشناسان و مراجع قضایی در دست بررسی است.

در دو ماهه اخیر چند حادثه کار در معادن بخش خصوصی رخ داده که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از کارگران شده است. یکی در بختگان فارس که در اثر ریزش معدن دو کارگر کشته شدند و یک تن از آنان به شدت آسیب دید و دیگری باز هم در کوهبنان کرمان که حادثه ریزش معدن منجر به کشته شدن یک کارگر و مصدومیت تعدادی دیگر شد. اول شهریور ماه 1401 نیز، حادثه در معدن زغالسنگ «هَشونی» از معادن زغالسنگ کرمان در شهرستان کوهبنان درحالی رخ داد که حدود شش کارگر در عمق تونل مشغول کار تعمیرات بوده‌اند.

در این حادثه 5 نفر از کارگران معدن زغالسنگ هشونی مشغول نصب تیرک‌های چوبی برای نگهداری سقف کارگاه بودند که ناگهان بخشی از کارگاه استخراج دچار ریزش شد که یکی از کارگران در اثر شدت جراحات جانش را از دست می‌دهد و مابقی آنان نیز مجروح می‌شوند. گزارشها نشان می‌داد کارگر جان باخته، با ۱۶ سال سابقه کار در معدن استادکار کارگاه بوده و در واقع مهارت کافی برای انجام کار برخوردار بوده است. عدم در اختیار داشتن تجهیزات استاندارد و مقاوم به عنوان تیرک، یکی از عوامل بروز این حادثه عنوان شده بود.

براساس گزارش‌های بازرسان ایمنی و بهداشت کار ، به طور کلی مجموعه معادن زغال سنگ کرمان به دلیل برداشت بالا و خارج از ظرفیت، استخراج سنتی و فرسودگی معادن؛ ناایمن هستند و اخطار کتبی هم به کارفرمایان و به مسئولان استانی و حتی کشوری در حوزه صنعت و معدن داده در خصوص بروز حوادث کار داده شده است.

شهرستان کوهبنان واقع در ۱۶۸کیلومتری شمال کرمان یکی از قطب‌های معدنی این استان و کشور به‌شمار می‌رود.معادن پابدانا، همکار، هشونی، هجدک، کمسار، آب نیل و کارخانه زغالشویی زرند مجموعه‌های معدنی زغال سنگ کرمان را تشکیل می‌دهند که گفته می‌شود سه هزار کارگر قراردادی در آنها مشغول به کارند. عدم رعایت استانداردهای ایمنی و فرسودگی تجهیزات کار، شرایط فعالیت در اعماق زمین را برای کارگران به‌شدت ناامن کرده است. به نحوی که در سالهای گذشته، کارگران بسیاری در جریان حوادث حین کار مجروح شده یا جان خود را از دست داده‌اند.این در حالیست که براساس مواد ۹۱ و ۹۵ قانون کار، سه وظیفه مهم تهیه تجهیزات مناسب، آموزش کارگران و نظارت بر انجام کار برعهده کارفرمایان است.

گفتنی است، بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده بیشترین حوادث ناشی از کار در معادن زغال‌سنگ از نظر علل حادثه؛ ریزش و ماندن کارگران زیر آوار ، حوادث ناشی از ابزار مکانیکی – دستی و غیره ، سقوط اشیاء و برخورد عنوان شده و عمده این حوادث در قسمت استخراج و آماده‌سازی و آنطور که گزارشها نشان می‌دهد در بخش تعمیرات رخ داده است.

دستمزدهای پایین و فقدان ایمنی؛ چالش همیشگی معادن خصوصی

مهر ماه سال 1400 بود که کارگران شرکتی شش معدن بخش خصوصی واقع در زرند کرمان، برای چند روز تجمعات اعتراضی برپا کردند.
کارگران که به همراه خانواده‌های خود در این تجمعات حضور داشتند، دلیل اعتراض خود را مشکلات بیمه ای و قراردادهای یک ماهه ، پایین بودن حقوق و مزایا نسبت به کارگران بخش دولتی و ناایمن بودن معادن عنوان می‌کردند.

معترضان می‌گفتند چرا با وجود اینکه ساعات کار و حجم تولید در معادن دولتی کمتر است و یا در بهترین حالت حجم کار کارگران معادن دولتی با کارگران معادن بخش خصوصی برابر است؛ بازهم کارگران معادن دولتی از حقوق و مزایای بیشتری برخوردارند.

علاوه بر مطالبه همسان‌سازی دستمزد؛ کارگران از واگذاری تونل‌ها و بخش‌های مختلف پابدانا به شرکت‌های خصوصی انتقاد داشتند و عنوان می‌کردند که کارفرمایان خصوصی به وضعیت شغلی ، مزدی و ایمنی کارگران توجهی ندارند و تنها به منافع خود می‌اندیشند. تجمعات مسالمت‌آمیز این کارگران اما در نهایت با برخورد نیروهای انتظامی و ضدشورش همراه شد که به مجروح شدن برخی از آنان منجر شد و به مطالبات آنها نیز پاسخ درخوری داده نشد.

https://civilica.com/doc/8842/

اینجا را هم نگاه کنید

جمهوری اسلامی چگونه از بار مسئولیت شانه خالی می‌کند؛ ضرورت پیوستن ایران به کنوانسیون ایمنی معادن

جمهوری اسلامی چگونه از بار مسئولیت شانه خالی می‌کند: ضرورت پیوستن ایران به کنوانسیون ایمنی معادن

تارنمای داوطلب: شامگاه روز شنبه سی ویکم شهریورماه ۱۴۰۳، خبر رسید که انتشار گاز متان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.