داوطلب – نقش مهم دولتها به عنوان ضامن و فراهمکنندگان آموزش عمومی با کیفیت رایگان برای همه هرگز تا این اندازه واضح نبوده است. نشست تحول آموزش و پرورش سازمان ملل متحد با حضور سران کشورها در ۱۹ سپتامبر در نیویورک برگزار میشود تا در چندین محور و برنامه، به افت کیفیت آموزش در دوران پسا همهگیری، تبعات و زنگخطرهایی چون عمیقتر شدن شکاف آموزش و راهحلهایی برای تطابق کشورها با برنامه چهارم توسعه آموزش پایدار سازمان ملل بپردازد و یکی از اصلیترین محورهای گفتگو، مطالبات و حقوق معلمان به عنوان عنصر کلیدی تحول آموزش و پرورش تعریف شده است.
وبسایت اتحادیه آموزش بینالملل طی کارزاری آمادگی برای نشست ۱۹ سپتامبر (۲۸ شهریور) با انتشار چندین خبر به همراه دستور کار برنامه نشست و مجموعه ویدیوهای مرتبط، معلمان و سیاستگذاران سراسر جهان را به یاری طلبیده است.
اتحادیه آموزش بینالملل در باره این اجلاس مینویسد:
نشست تحول آموزش و پرورش سازمان ملل متحد پاسخی است به چندین بحران در آموزش، از جمله عمیقتر شدن نابرابریهای سیستمهای آموزشی کشورها در نتیجه بحران همهگیری؛ از این رو تسریع پیشرفت در اهداف توسعه پایدار در آموزش با کیفیت فراگیر برای همه، در شمار موضوعهایی است که در نشست رهبران جهان مورد گفتگو قرار خواهد گرفت.
آخرین برآوردهای یونسکو نشان میدهد که سالانه ۱۴۸ میلیارد دلار شکاف مالی در فقیرترین کشورها برای دستیابی به اهداف برنامه چهارم توسعه پایدار آموزش وجود دارد؛ اکنون در نتیجه کاهش آموزش توسط دولت پس از همهگیری کووید۱۹، چنین شکاف آموزشی ممکن است تقریباً یک سوم تشدید شود.
اما همهگیری تنها نوک کوه یخ بحران آموزش را آشکار کرده است. تحقیقات انجام شده از سوی آموزش بینالملل نشان میدهد که معلمی حرفهای پرکار، کم دستمزد و کم ارزش شمرده میشود. اکنون از معلمان خواسته میشود که با منابع بسیار کمتر کارهای بیشتری انجام دهند.
اتحادیه آموزش بینالملل تصریح میکند که «جای تعجب نیست که معلمان روز به روز این حرفه را ترک میکنند و شمار کمی از جوانان به تدریس به عنوان شغلی جذاب می نگرند. کمبود معلم در سراسر جهان به احتمال زیاد به طور چشمگیری افزایش مییابد زیرا نیروی کار خسته از این حرفه بیرون رانده میشود.
تحول شرایط آموزشی در جهان با جذب معلمان واجد شرایط و حقوق خوب معلمان آغاز میشود
در طول این اجلاس، ذینفعان جامعه آموزشی گرد هم میآیند تا در مورد چالش ها و استراتژی های عمیق برای آینده آموزش، به ویژه در داخل و در پنج مسیر اقدام موضوعی گفتگو کنند.
مشارکت اتحادیه آموزش بینالملل در اجلاس سران، به اتحادیههای معلمان فرصت میدهد که صدایی داشته باشند تا اطمینان حاصل شود که دولتها تعهدات بلندپروازانهی تعیین شده را در قبال آموزش عمومی انجام میدهند؛ با تاکید بر این موضوع که دولتها مسئول اجرای اصلاحات مورد نیاز برای تحول آموزش برای آیندهای پایدارتر هستند.
در اجلاس سران، رهبران جهان این فرصت را دارند تا نشان دهند که به صدای نمایندگان این حرفه گوش دادهاند و درک میکنند که برای احیای واقعی آموزش چه چیزی لازم است: آموزش بینالملل و گروههای مرتبط با این اتحادیه در سراسر جهان از سیاستمداران و سیاستگذاران میخواهند تا اندازه و سهم بودجه آموزش را افزایش دهند تا اطمینان حاصل شود که هیچ کودکی از آموزش عقب نمیماند.
به طور خاص، آموزش بینالملل از سران کشورها میخواهد که در موارد زیر متعهد شوند:
۱. افزایش سرمایهگذاری در سیستمهای آموزشی عمومی برای تضمین کیفیت آموزش.
۲. تضمین حقوق کار و شرایط کاری خوب برای معلمان و پرسنل پشتیبانی آموزش و پرورش.
۳. سرمایهگذاری برای افزایش کیفیت آموزش معلمان و توسعه حرفهای این شغل
۴. برنامهریزی برای تضمین اعتماد و احترام به معلمان و تخصص آموزشی آنها.
۵. مشارکت اتحادیه های معلمان در سیاستگذاری از طریق گفتگوی اجتماعی.
برنامه نشست «تحول آموزش» به اختصار تیایاس TES و تعهدات دولتها در این رویداد در روز ۱۹سپتامبر از طریق تلویزیون سازمان ملل و همچنین وبسایت سازمان ملل به صورت زنده پخش میشود.
پیامهای کلیدی اتحادیه آموزش بینالملل و پنج محور اصلی گفتگو را در رویداد پیش رو در این صفحه به زبان اصلی ببینید.
اطلاعیه اتحادیه آموزش بینالملل، با نقل قول از دیوید ادواردز، دبیر کل آموزش بینالملل تمام میشود:
«برای این که این نشست نقطه عطفی بزرگ برای آموزش و پرورش در سطح جهان باشد، ما از همه سران کشورها میخواهیم تا برای تحقق حق هر دانش آموز برای داشتن معلم واجد شرایط و محیط آموزشی با کیفیت بایستند. ما میخواهیم همه دولت ها بر ارتقای جایگاه و حقوق حرفه ایی و سرمایهگذاری روی معلمان، اعتماد به معلمان، و مشارکت دادن آنان و پرسنل پشتیبانی در تصمیمگیری در مورد مسائل مربوط به آموزش و پرورش تمرکز کنند.»