پس از حدود هفت روز تجمع و تحصن مداوم کارنامه سبزها در مقابل وزارت آموزش و پرورش، نمایندگان آنها اعلام کردند که به دلیل «شنیده شدن صدایشان» و جلوگیری از «سوءاستفاده عناصر معاند»، به تحصن صنفی خود خاتمه میدهند.
به گزارش تارنمای داوطلب؛ در حالیکه از هفتم تیرماه و در ادامه تجمعات سه ماهه گذشته، عدهای از شرکتکنندگان آزمون استخدامی آموزش و پرورش از استانهای مختلف کشور با ادعای داشتن کارنامه سبز در مقابل این وزارتخانه تحصن شبانهروزی برپا کرده بودند، روز سهشنبه ۱۵ تیرماه اعلام کردند که با ترک تجمع و تحصن، ضمن پیشبرد کارها به صورت اداری و حقوقی، به وزارت آموزش و پرورش، ۲۰ روز مهلت دادهاند تا به مطالبات آنها رسیدگی کند.
در متنی که از سوی نمایندگان تجمعکنندگان منتشر شده، آمده است که « فضای سیاسی ، عوض شدن دولت و…. کشور عزیزمان و خیروصلاح جمعی تحصن کنندگان و لزوم رعایت اصل سلامت جسمی و روحی این عزیزان در این برهه ایجاب کرد که با مشورت با نماینده های کارنامه سبز تمام استانها و افرادی صالح اندیش از چندین ارگان مقتدر تصمیم پایان تجمعات گرفته شده و تحصن را نیز پایان دهیم.»
آنها همچنین تاکید کردهاند که هدف از برگزاری این تحصن شنیده شدن صدایشان و پیگیری مطالباتشان بوده؛ چرا که تا قبل از برگزاری این تجمعات به گفته آنها هیچ مسئول و یا نهادی در بدنه دولت حاضر به شنیدن خواستههای آنان نبود، اما با برگزاری تجمعات و تحصن در مقابل وزارت آموزش و پرورش آنها توانستهاند به این مهم دست پیدا کنند. در ادامه این متن کوتاه، همچنین بر مطالبهگری در چارچوب قانون تاکید شده و اضافه شده که کارنامه سبزها تا گرفتن نتیجه قانونی از موضع خود عقبنشینی نخواهند کرد.
این متن که در برخی از شبکههای اجتماعی دست به دست میشود، با در نظر گرفتن احتمال وجود برخی فشارهای امنیتی برای توقف اعتراضات و تجمعات؛ فعلا به عنوان دلایل توقف اعتراضات صنفی کارنامه سبزها مورد استناد است.
دلایل اعتراض کارنامه سبزها چه بود
گرچه یک هفتهی گذشته، به عنوان نقطه عطفی در جریان مطالبهگری کارنامه سبزهای آموزش و پرورش ثبت شد، اما آنها در سه ماه گذشته به تناوب نسبت به نقض مقررات استخدامی آموزش و پرورش اعتراض کردند. کارنامهسبزها که بر اساس آمارهای مختلف رسمی و غیررسمی جمعیت آنها بین ۱۷ تا ۲۱ هزار نفر برآورد میشود، شرکتکنندگان سال ۹۹ آزمون استخدامی آموزش و پرورش هستند و مدعی آن هستند که آموزش وپرورش با نقض ماده ۲۸ قانون استخدامی، در استخدام آنها مانعتراشی کرده است.
طبق ماده ۲۸ قانون استخدامی و تبصره ۲۴ تمامی کسانی که نمره علمی لازم را در آزمون استخدامی کسب میکنند و دعوت به مصاحبه تخصصی میشوند، کارنامه سبز نامیده میشوند. کارنامه کسانی که در مرحله مصاحبه تخصصی نمره لازم را کسب کرده و کسانی که در مرحله نهایی مردود شده باشند، تا ۲ سال دارای اعتبار است.
اعتراضات این گروه از متقاضیان استخدام در آموزش و پرورش در حالی دامنهدار شد که موضوع کمبود آموزگار در این وزارتخانه جدی است و در حالیکه اعلام شده در سال ۱۴۰۰ تعدادی بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر نیرو بازنشسته خواهند شد، این سازمان در مقابل جذب کارنامه سبزها مقاومت میکند.
کارنامه سبزهای ۹۹ میگویند نمرات بالایی را در آخرین آزمون استخدامی (آبان ۹۹) کسب کردهاند و بسیاری از آنها برای چندمین بار در این آزمون شرکت کردهاند اما به دلیل ظرفیت محدود نیروهای جذب شده و همچنین اعمال طرح ″بومی گزینی″ ، از طرف این سازمان به رغم کسب نمرات بالای علمی رد شدهاند. آنها خواستار ایجاد ظرفیت برای جذب کارنامه سبزها و نیز تکمیل ظرفیت برای جذب نیروهای لازم به آموزش و پرورش هستند. با این حال وزارت آموزش و پرورش ایران، ادعای معترضین را در مورد کسب نمره قبولی در آزمون استخدامی رد کرده و میگوید، این افراد باید مجدد در آزمون استخدامی شرکت کنند و با کسب حد نصاب نمره جذب شوند.
شیوه سازماندهی مطالبات کارنامه سبزها
با وجود آنکه نهادهای صنفی چون کانون صنفی معلمان ایران، شورای هماهنگی و تشکلهایی از این دست، مسئولیت پیگیری یا در مواردی سازماندهی مطالبات معلمان را بر عهده دارد؛ اما به دلیل گوناگونی خواستها و مطالبات جامعه فرهنگیان و چندپاره شدن متقاضیان استخدام در آموزش و پرورش در طول سالیان اخیر، ایجاد گروههای مجازی به عنوان بخشی از پروژه فعلان صنفی برای سازماندهی گروه هدف و پیگیری مطالبات در دستور کار قرار میگیرد.
با شروع اعتراضات کارنامه سبزها از سه ماه پیش، یک گروه مجازی برای سازماندهی مطالبات و کنشهای جمعی معترضین راهاندازی شد. این گروه که هدف نهایی و اصلی خود را «بکارگیری همه کارنامه سبزها» عنوان کرده، بیش از پنج هزار نفر عضو دارد و با تمرکز بر دو رویکرد جلب مشارکت حداکثری و شرکت گسترده در تجمعات صنفی، فعالیت میکند.
مروری بر آرشیو فعالیتهای این گروه نشان میدهد که 5 نفر به عنوان نماینده کارنامه سبزها به تنظیم برنامهها و زمان تجمعات میپردازند و یک نفر به عنوان سخنگوی گروه به تبادل برنامهها و پیشنهادات اعضا میپردازد. در عین حال آنها نمایندگانی نیز در برخی شهرها تعیین کردهاند و از اعضا میخواهند که با این نمایندگان در ارتباط باشند.
از جمله روشهای جلب مشارکت اعضا، نظرسنجی در خصوص برنامههای تجمعات و پیشنهادات اعضاست. نظرسنجیهای که برای برآورد تعداد شرکتکنندگان در تجمعات صورت میگیرد از این جمله است. لیدرها در عین حال از اعضا میخواهند از هرگونه تنش سیاسی دوری کنند و در هنگام حضور در تجمعات، مدارک شناسایی و کارنامه سبز که مدرک قبولیشان در آزمون است را همراه داشته باشند.
در عین حال این گروه از روشهایی چون ایجاد صندوق حمایت مالی (از طریق ایجاد یک حساب به نام یکی از نمایندگان که گفته شده مورد اعتماد اعضاست ) برای تداوم تجمعات نیز استفاده میکنند. به این ترتیب از آن دسته از معترضین کارنامه سبزی که به تداوم اعتراضات صنفی به صورت تحصن و تجمع شبانهروزی باور دارند و یا در آن شرکت میکنند، تقاضا میشود تا به این صندوق کمک کنند و به این شکل تا رسیدن به نتیجه مطلوب مقاومت کنند. از جمله روشهایی که در میان کنشگریهای صنفی سالیان اخیر، به ندرت سابقه داشته است.