تارنمای داوطلب – سازمان بینالمللی کار(ILO)، در وبسایت خود اعلام کرد که سران کشورهای گروه ۲۰ با شرکت در آخرین نشست بینالمللی این سازمان، به تغییراتی اندیشیدهاند که آینده دنیای کار را دگرگون کنند.
۱۸ و ۱۹ نوامبر ۲۰۱۴، برابر با ۲۷ و ۲۸ آذرماه ۱۴۰۳ رهبران بزرگترین اقتصادهای جهان که ۸۵٪ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی (GDP) را تشکیل میدهند، در آخرین اجلاس گروه ۲۰ در ریودوژانیرو گرد هم آمدند.
در تصویری که بعدتر در وبسایت سازمان جهانی کار منتشر شد، دستهای گره خورده روسای جمهور و رهبران سیاسی و اقتصادی کشورهای جهان از چین و عربستان و ترکیه تا هند، فرانسه، آلمان و کانادا دیده میشود.
گروه ۲۰، سازمان بیندولتی متشکل از ۱۹ کشور به علاوه اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا– در سال ۱۹۹۹ در قالب مجمعی از وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی ۱۹ کشور و اتحادیه اروپا برای بحث در مورد همکاریهای بینالمللی اقتصادی و ثبات مالی در واکنش به بحرانهای مختلف اقتصادی و مالیِ اواخر دهه نود میلادی تاسیس شد.
نشست اخیر، همچنین بیستوپنجمین سالگرد هدفگذاری این گروه را گرامی داشت و درباره اهداف و ابزارهای خود برای گذار کارگران کشورهای جهان به آیندهای منصفانهتر اطلاعرسانی کرد.
این نشست که به رهبری سازمان بینالمللی کار در پنلی با عنوان «بدون کار، بدون آینده: کار شایسته و سازماندهی اتحادیه برای رسیدگی به تحولات دنیای کار» و به میزبانی مرکز متحد کارگران برزیل در شهر ریودوژانیرو برزیل برگزار شد، توانست رهبران و ترویجگران عرصه حقوق کارگر را گرد هم بیاورد تا بر اساس برگزارکنندگان، «طی گفتگوهایی انتقادی» به بررسی چالشها و فرصتهایی بپردازند که با پیشرفتهای سریع تکنولوژی شدت گرفته است؛ و مباحثی چون مبارزات پیگیر برای اشتغال جوانان، و «فشار جهانی برای کار شایسته برای همه» را مرور کنند. در این گفتگوها، سلِست دریک، معاون مدیر کل سازمان بینالمللی کار، و آنتونیو لیسبوا، دبیر روابط بینالملل مرکز متحد کارگران برزیل شرکت داشتند.
سازمان بینالمللی کار، برای پوشش این رویداد، با انتشار چندین گزارش و یک بیانیه درباره اهداف نشست، ابزارها و برنامههای آن اطلاعرسانی کرد و در کنار آن، اعضای کلیدی این نشست نیز از راه حسابهای شخصی خود و در کشورهای خود در شبکههای رسمی و غیررسمی اجتماعی به اطلاعرسانی پرداختهاند.
در بیانیه رهبران گروه ۲۰ بر همکاری جهانی برای مقابله با چالشهایی مانند فقر، نابرابری، تغییرات اقلیمی و توسعه پایدار تأکید شده است. این بیانیه بر شمول اجتماعی، انتقال انرژی، و اصلاحات در مقیاس جهانی تمرکز دارد و از اقداماتی مانند ایجاد اتحاد جهانی علیه فقر و گرسنگی و تشکیل کارگروه اقدام ویژه در چند حوزه اطلاعرسانی کرده است.
کی بیوم کیم، کارشناس اقتصاد کلان و سیاستهای اشتغال این سازمان در مطلبی تحلیلی که در وبسایت آیلو منتشر شد، سه هدف اصلی این نشست را چنین برشمرده شده است:
۱. ائتلاف جهانی علیه گرسنگی و فقر از طریق یک رویکرد هماهنگ و چندجانبه، ۲. بررسی نابرابری در کانون تمام بحث های گروه کاری مختلف. و ۳. اتخاذ نقشه راه جی۲۰به سمت بهینه کردن بانکهای توسعه (MDB). این بانکها، سازمانهای مالی بینالمللی هستند که با مشارکت چندین کشور تأسیس میشوند و هدف اصلی آنها تأمین مالی و حمایت از پروژههای توسعهای در کشورهای در حال توسعه یا نیازمند است. این بانکها به کاهش فقر، تقویت رشد اقتصادی و بهبود زیرساختها کمک میکنند و بانکهایی چون بانک جهانی (World Bank)، بانک توسعه آسیایی (ADB)، و بانک توسعه آفریقا (AfDB) در این شمار قرار میگیرند. منابع مالی این بانکها معمولاً از اعضای دولتها، بازارهای مالی و کمکهای بینالمللی تأمین میشود.
سه ستون اصلی حرکت در مسیر تحولات دنیای کار
آیلو برای پوشش پیشواز نشست اخیر که چند روز زودتر از نشست اصلی در قالب همایش اجتماعی برگزار شد، طی مطلبی در وبسایت خوداز قول سلِست دریک، معاون مدیرکل آیلو بر سه تغییر اساسی برای تغییر شکل چشمانداز جهانی کار تاکید کرد:
ایجاد نهادهای قوی بازار کار
دریک بر ضرورت توانمندسازی ساختارهای بازار کار برای تضمین دریافت سهم منصفانه از ارزشی که کارگران تولید میکنند، تاکید کرد. او به ابزارهایی مانند حداقل دستمزد، بازرسیهای قوی کار، و حفاظت از حقوق کارگران برای آزادی تشکل و چانهزنی جمعی به عنوان مکانیسمهای حیاتی اشاره کرد.
مهار فناوری از راه سهجانبه گرایی و گفتگوی اجتماعی
ادغام هوش مصنوعی، رباتیک و سایر نوآوریها در محیط کار نویدبخش است، اما تنها در صورتی که به طور عادلانه اجرا شود. دریک با تاکید بر نیاز به همکاری بین دولتها، کارگران و کارفرمایان برای به حداکثر رساندن منافع متقابل، اظهار کرد: «سهجانبهگرایی و گفتوگوی اجتماعی به این دلیل ضروری است که بتوانیم اطمینان حاصل کنیم که این فناوریها باعث ارتقای کارگران و در عین حال به نفع شرکتها هستند.»
تدارک گذار عادلانه برای آیندهای پایدار
دریک توجه مخاطبان را به ضرورت و فوریت انتقال عادلانه انرژی (از سوختهای سنتی فسیلی به انرژیهای پاک و تجدیدپذیر) جلب کرد؛ انتقالی که در کنار تضمین مزایای عادلانه برای کارگران، همچنین بنگاههای اقتصادی پایدار را تقویت کند. گفتوگوی اجتماعی در هدایت این گذار برای تضمین فراگیر شدن و پایداری شیوههای جدید نقش اساسی دارد.
ویدیوی اصلی گفتگو با سلست دریک، معاون مدیر کل ILO در اجلاس اجتماعی گروه۲۰
قرار دادن مقوله کار در کانون پیشرفت جهانی
آنتونیو لیسبوا نیز همین دیدگاه را بازتاب داد و اشاره کرد که گذار به انرژی عادلانه و حکمرانی موثر جهانی به ارزشگذاری برای کار آبرومندانه و شایسته بستگی دارد: گفتگو از ارزش کار به معنی گفتگو در مورد کار آبرومندانه و شایسته است؛ جایی که افراد، از طریق مشارکتهایشان، به دنیای مورد نظر ما شکل بدهند. لیسبوا تاکید کرد: امروز ارزش کار کم شده است.
این پنل بار دیگر بر اهمیت سازمانهای صنفی در رسیدگی به نابرابریها و ساخت و پرورش جهانی تاکید کرد که در آن کار تنها وسیلهای برای بقا نباشد بلکه بستری برای توسعه و توانمندسازی اجتماعی در نظر گرفته شود.
مسیر پیش رو:
سازمان بینالمللی کار در پایان گزارش خود قید کرده است که با ادامه تحولات در شکل دادن به دنیای کار، اجلاس اجتماعی گروه ۲۰ همچون چراغی دیدهبان و الهامبخش راهحلها و تلاشهای مشترکی است که بتوان مطمئن شد که کسی از پویش مسیر برخورداری از کار شایسته و گسترش آن جا نماند. سازمان بینالمللی کار و ذینفعان آن بر تعهد خود در حمایت از کار شایسته، و ترویج فراگیر شدن آن و پیشبرد پایداری در مقیاس جهانی بار دیگر تاکید می کنند.
اطلاعات بیشتر:
https://www.ilo.org/resource/news/g20-social-summit-shaping-future-work-through-decent-work